Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Flexande finnar stannar längre på jobbet

Att vara herre över sin egen tid är något flertalet av oss får vänta med tills den dag vi går i pension. Men enligt finsk forskning är möjligheten att flexa främsta orsaken till att anställda stannar på sina jobb även efter pensionen.
Johanna Rovira Publicerad
Snurrdörr i entrén till en fastighet.
Foto: Colourbox

Unionen fick i fjolårets avtalsrörelse igenom kravet att ge anställda en möjlighet att gå ner i arbetstid när de närmar sig slutet på arbetslivet. Tanken med delpensioneringen är att den ökar de äldres möjligheter att orka jobba längre.

En undersökning som gjordes av ett bemanningsföretag tidigare i år bekräftar tesen att möjligheten att jobba mindre kan få folk att fundera på att skjuta på pensioneringen.

Nu visar undersökningar gjorda vid Arbetshälsoinstitutet i Finland att det kanske inte är hur mycket man jobbar som när man jobbar som avgör om man stannar på arbetet eller inte. Anställda som kan påverka sin arbetstid tycks enligt studier gjorda på 4 677 anställda inte ha samma behov av att gå i pension som sina mer uppbundna kollegor – i snitt stannar de flexande finnländarna kvar på jobbet 9,5 månader längre än de som inte kunnat påverka sin arbetstid.

Flexibla arbetstider underlättar arbetslivet de sista åren före pensioneringen, framförallt för kvinnor, konstaterar institutet i ett pressmeddelande, men menar också att möjligheten att kunna påverka sina arbetstider kan vara en mer allmän indikator på gott ledarskap.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.