
Unionen fick i fjolårets avtalsrörelse igenom kravet att ge anställda en möjlighet att gå ner i arbetstid när de närmar sig slutet på arbetslivet. Tanken med delpensioneringen är att den ökar de äldres möjligheter att orka jobba längre.
En undersökning som gjordes av ett bemanningsföretag tidigare i år bekräftar tesen att möjligheten att jobba mindre kan få folk att fundera på att skjuta på pensioneringen.
Nu visar undersökningar gjorda vid Arbetshälsoinstitutet i Finland att det kanske inte är hur mycket man jobbar som när man jobbar som avgör om man stannar på arbetet eller inte. Anställda som kan påverka sin arbetstid tycks enligt studier gjorda på 4 677 anställda inte ha samma behov av att gå i pension som sina mer uppbundna kollegor – i snitt stannar de flexande finnländarna kvar på jobbet 9,5 månader längre än de som inte kunnat påverka sin arbetstid.
Flexibla arbetstider underlättar arbetslivet de sista åren före pensioneringen, framförallt för kvinnor, konstaterar institutet i ett pressmeddelande, men menar också att möjligheten att kunna påverka sina arbetstider kan vara en mer allmän indikator på gott ledarskap.