Det var redan för fyra år sedan som ledningen på Vattenfall ville göra något åt den allt lägre pensionsåldern och de i och för sig inte alltför höga sjukskrivningstalen. Samtidigt ville man ha en kompetensöverföring från den äldre generationen till den yngre. Inom tio år kommer nästan halva personalstyrkan ha fyllt 65.
Lösningen blev vad de kallar livssituationsrelaterade arbetstider.
- Är du runt 60 har du lite större behov av återhämtning än när du är 30. Och jag vågar påstå att vi får ut lika mycket arbete på fyra dagar som tidigare på fem, säger Lars Carlsson.
Att de anställda ska må bra på jobbet har varit en av de främsta drivkrafterna. Vattenfall vill behålla personalen tills den fyller 65, inte minst för att många har unik kompetens och erfarenhet.
Hittills har 165 anställda över 57 nappat, 20 procent av alla anställda i den ålderskategorin.
Kostnaden hämtar man hem med lägre sjukfrånvaro. 2004 låg sjukskrivningarna på 4,3 procent bland dessa 165. Ett år senare hade de sjunkit till 2,7 procent. Störst förändring ligger i långtidssjukskrivningarna: från 1,6 procent till 0,5 procent.
- Det här var ett ensidigt arbetsgivarförslag, men det har blivit så jäkla bra. Jag ska ned till Saab Bofors och berätta om vår modell i morgon, och nästa vecka ska jag till Göteborgs universitet och göra samma sak. Så det sprider sig, säger Lars Carlsson.
LINDA SVENSSON