Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Fler ersätts för ändrade helger

Facket vill att de anställda ska kompenseras för den längre arbetstid som blivit följden av att nationaldagen fått helgstatus. Hittills finns bara ett Sifavtal som ger full ersättning, men fler är på väg.<br />
Publicerad
När nationaldagen 6 juni blev röd dag förlorade samtidigt annandag pingst sin ställning som helgdag. Eftersom nationaldagen kan infalla på vilken som helst av veckans dagar, även lördagar och söndagar, medan annan dag pingst alltid infaller på en måndag, har antalet helgdagar minskat med två på en sjuårsperiod.
Bara på ett av Sifs minsta avtalsområden, virkesmätarnas, har man kommit överens om fullständig kompensation. De år nationaldagen infaller på en lördag eller söndag får de anställda en extra ledig dag. På ytterligare ett avtalsområde, energiföretagen, är ett liknande avtal på gång.
Utöver det finns inskrivet i flera avtal, bland annat teknikavtalet, att storhelgsersättning ska gälla på nationaldagen.
Fortfarande finns dock stort motstånd hos tjänsteföretagen mot att gå med på några eftergifter.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.