Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Finsk arbetstidskompromiss föll inte TCO på läppen

EU-länderna tycks inte kunna nå en kompromiss om arbetstidsdirektivet före nyår. Det innebär att Sverige måste införa nya regler om jourtid i arbetstidslagen, till vårdsektorns förtret.
Publicerad
De nya reglerna innebär att all jourtid ska räknas som arbetstid. Det betyder att till exempel läkare som är hemma men kan bli inkallade akut ska anses arbeta. Enligt landstingen kommer det att kräva fler läkare, eftersom arbetstidslagen ställer krav på bland annat elva timmars dygnsvila och minst 36 timmars sammanhängande veckovila. Även brandförsvaret och kustbevakningen kommer att tvingas se över sina rutiner när lagen ändras.
- Vården säger att man inte klarar att leva upp till bestämmelserna om jourtid i direktivet. De vill ha passiv jourtid, säger Mats Essemyr, arbetstidsutredare på TCO.
Finland, som är nuvarande ordförandeland, föreslog en kompromiss som innehöll begreppet passiv jourtid. Samtidigt ville man även fortsättningsvis lämna öppet för individuella arbetstidsavtal, så kallade opt-out. Det var orsaken till att flera länder, däribland Spanien och Frankrike, sade nej till förslaget.
- Det var tråkigt att det inte blev någon ny lösning, men det förslaget var så dåligt att vi är glada ändå. Vi tycker att det ska finnas ett direktiv som slår fast gränser för hela Europa. Med opt-outen finns inga sådana gränser, säger Mats Essemyr.
Opt-outen är en av orsakerna till att direktivet är under omprövning. Möjligheten att teckna individuella arbetstidsavtal, med upp till 60 timmars arbetsvecka, har främst använts i Storbritannien. I Sverige kommer man inte att införa den möjligheten i arbetstidslagen, när den revideras vid årsskiftet.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.