Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Fackapp håller koll på finska ekonomers tid

Någon gång vid årsskiftet kommer ekonomer i Finland att kunna hålla koll på övertiden med hjälp av en facklig app. Det är Finlands ekonomförbund som tagit fram appen till sina medlemmar och man verkar inte helt ovillig att dela med sig till andra förbund, även svenska, om intresset finns.
Johanna Rovira Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Snart i en telefon nära dig - fackappen! Fredrik Sandberg/TT

I Finland har arbetsgivaren ansvar för att följa upp de anställdas arbetstid. Genom att strunta i att registrera tiden kommer arbetsgivarna undan rejäla kostnader för övertidsersättning, menar Finlands Ekonomförbund, SEFE, som har siffor på att 42 procent av medlemmarna har arbetsgivare som underlåter att registrera de anställdas arbetstid.

Men snart blir det andra bullar av. Under våren har SEFE drivit ett pilotprojekt för att testa appen Työaikavalmentaja, typ "arbetstidscoachen", som ger användarna råkoll på arbetstiden. Som en liten portabel stämpelklocka ungefär. En stämpelklocka som protesterar och visar sura miner när du jobbat för mycket.

- Nu under hösten gör vi ändringar och i slutet på året eller i början av nästa år kommer vi att gå ut och erbjuda alla våra medlemmar tjänsten, säger Marianne Falck-Hvilstafeldt, webbinformatör och ansvarig för elektroniska tjänster på förbundet.

Det är hon som i nära samarbete med ett it-företag utvecklat appen, som henne veterligen är det första i sitt slag och som än så länge bara existerar på finska.

- Vi är en tvåspråkig organisation och eftersom vi har svenskspråkiga medlemmar också, ska vi översätta den. Det tar nog inte så lång tid.

Flera andra finska fackförbund har visat intresse för appen och enligt Marianne Falck-Hvilstafeldt är ekonomförbundet villigt att diskutera ett samarbete. Om några svenska fackförbund vill haka på är de också välkomna.

- Nu baseras ju appen på finsk arbetstidslagstiftning, men det finns andra funktioner med den som alla kan utnyttja. Till exempel planerar vi att utveckla funktioner som håller koll på fritid och sömn också, säger Marianne Falck-Hvilstafeldt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Många chefer positiva till kortare arbetstid

Kortare arbetstid skulle inte påverka chefernas arbetsbelastning. Det tror 6 av 10 chefer. Samtidigt befarar många att det blir svårare att nå uppsatta mål. Det visar en undersökning som Chef & Karriär har gjort.
David Österberg Publicerad 16 december 2024, kl 13:04
Kortare arbetstid. Till vänster en man som kollar klockan framför sin dator. Till höger en kvinna med fötterna på skrivbordet.
En Novusundersökning som Kollegas systertidning Chef & Karriär låtit göra visar att 59 % av cheferna tror att kortare arbetstid inte skulle påverka deras arbetsbelastning, men många oroar sig för att det blir svårare att nå uppsatta mål. Foto: Colourbox.

Kortare arbetstid har seglat upp som en het fråga i avtalsrörelsen. Därför har tidningen Chef & Karriär gjort en Novusundersökning om chefernas syn på kortare arbetstid. Här är några av resultaten ur undersökningen.

 

Hur tror du att kortare arbetstid skulle påverka din arbetsbelastning som chef?

Oförändrad: 59 procent.

Ökad: 33 procent.

Minskad: 8 procent.

Vilka konsekvenser skulle kortare arbetstid få för dig i din roll som chef?

Svårare att nå uppsatta mål: 42 procent.

Ökad otydlighet om medarbetare är i tjänst eller ej: 20 procent.

Svårare att kommunicera med medarbetare: 18 procent.

Vilka konsekvenser tror du att kortare arbetstid skulle få för verksamheten?

Oförändrad produktivitet: 38 procent.

Svårare att nå de uppsatta målen: 27 procent.

Ökad produktivitet: 26 procent.

Minskad produktivitet: 21 procent.

Lättare att nå de uppsatta målen: 13 procent.

Hur skulle du upprätthålla produktiviteten vid kortare arbetstid?

Införa nya arbetssätt i organisationen: 60 procent.

Medarbetarna skulle få uträtta lika mycket som tidigare: 31 procent.

Ökad bemanning: 26 procent.

Se över affärsmodellen: 24 procent.