Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

"Det hade varit härligt om SAS uppskattat sin personal"

Konflikten på SAS fortsätter. I dag trädde bolagets lockout i kraft.<br />- SAS har utvidgat konflikten genom att inte göra de undantag vi gjorde. Ibland undrar man om de <b>vill</b> låta planen stå, säger Jan Abrahamsson, HTF:s avtalssekreterare.
Publicerad
När HTF:s strejk trädde i kraft i fredags gjorde förbundet undantag för chartertrafiken. Det gör däremot inte SAS.
De kabinanställdas strejk är främst ett resultat av obesvarade krav på bättre arbetsmiljö och humanare arbetstider. De vill till exempel att måltidsuppehåll planeras in.
- Det är egentligen basala problem. Det är så naturligt för gemene man i övrigt att man får sitta ned och äta en halvtimme på en arbetsdag, säger Jan Abrahamsson.
SAS kabinpersonal har inte sämre villkor än andra svenska flygbolag där HTF har medlemmar, men det ska inte vägas in i det här avseendet, menar Abrahamsson.
- Jag tror inte att SAS vill reduceras till ett lokalflygsbolag på det sättet. Det är inte konstigt att de har kommit en bit på vägen när det gäller villkor. Jämför man med andra storbolag har inte SAS bättre.
Jan Abrahamsson anser att SAS har behandlat sin motpart med nonchalans.
- I går satt vi en hel dag och väntade på att de skulle höra av sig. Man behandlar inte en medlemsgrupp så. Det hade varit härligt om SAS uppskattat sin personal.
- Jag förstår inte hur man med hedern i behåll ska kunna påstå att man gjort allt för att undvika en konflikt. Det är så man undrar om det finns en dold agenda.
Båda parter har träffat medlarna i dag, måndag, och presenterat bantade krav. Den lista med 38 kravpunkter som ofta omnämns har sedan länge reducerats och uppgår nu till ett tiotal enligt Jan Abrahamsson.
- Då blir man lite ledsen när Anders Ehrling så sent som igår satt i tv och hänvisade till de där 38 kraven.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.