Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Dags att planera semestern

Nog kan sol och bad kännas främmande när aprilvädret gör sig påmint. Men vårmånaderna har en tendens att flyga förbi och sommaren närmar sig med stormsteg. Här är allt du behöver veta när det är dags att planera semestern.
Linnea Andersson Publicerad
Aliaksej Lasevich/Colourbox
Än i april kan badvattnet kännas lite svalt. Men för många är det dags att börja planera för sommaren. Aliaksej Lasevich/Colourbox

Även om det kan kännas avlägset kan det vara en god idé att börja planera semesterledigheten i tid. Om inte annat för din egen skull. Vill du spendera hela ledigheten med tjocka släkten i sommarstugan i år igen eller vill du hellre resa bort? Vill du ta ut all semester på en gång eller vill du sprida ut den?

Din arbetsgivare ska ha gett besked om semestern senast två månader innan du planerar att påbörja den. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren (juni till augusti), enligt semesterlagen. Har du tur har du ett kollektivavtal som ger dig ännu längre semester. I vissa avtal kan semesterrätten å andra sidan vara begränsad till tre veckor, och gäller då över semesterlagens fyra veckor.

Men vilka fler rättigheter har du? Kollega har samlat allt du behöver veta om semestern.

Vikarien, som hade jobbat ett år på företaget, kände att hon behövde semester och bad sin chef om ledigt. Det som hände sedan är otroligt – ni kommer inte att tro era ögon! Semesterrättigheter som får dig att häpna

Precis som för ovan nämnda vikarie, kan det vara svårt att ha kolla på sina rättigheter. Semesterlagen är svårtolkad och många arbetsgivare har inte riktigt koll på vad som gäller. Här är tio vanliga missförstånd

Obegränsad semester låter nog lockande för de flesta. Men se upp! Ofta bygger policys om obegränsad semester på att de anställda ska ta semester när de själva tycker att det funkar att vara borta från jobbet, vilket kan leda till att personalen får för lite ledigt

Daniel Strömberg, area manager för norra Europa på Nosto Solutions, har planerat det så att det inte blir någon semester i sommar. Han sparar semesterdagarna till i vinter. Vi frågade honom och några andra vi träffade på Webbdagarna om deras semesterplaner. 

Så här får du ut flest lediga dagar 2015. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.