
Även om det kan kännas avlägset kan det vara en god idé att börja planera semesterledigheten i tid. Om inte annat för din egen skull. Vill du spendera hela ledigheten med tjocka släkten i sommarstugan i år igen eller vill du hellre resa bort? Vill du ta ut all semester på en gång eller vill du sprida ut den?
Din arbetsgivare ska ha gett besked om semestern senast två månader innan du planerar att påbörja den. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren (juni till augusti), enligt semesterlagen. Har du tur har du ett kollektivavtal som ger dig ännu längre semester. I vissa avtal kan semesterrätten å andra sidan vara begränsad till tre veckor, och gäller då över semesterlagens fyra veckor.
Men vilka fler rättigheter har du? Kollega har samlat allt du behöver veta om semestern.
Vikarien, som hade jobbat ett år på företaget, kände att hon behövde semester och bad sin chef om ledigt. Det som hände sedan är otroligt – ni kommer inte att tro era ögon! Semesterrättigheter som får dig att häpna.
Precis som för ovan nämnda vikarie, kan det vara svårt att ha kolla på sina rättigheter. Semesterlagen är svårtolkad och många arbetsgivare har inte riktigt koll på vad som gäller. Här är tio vanliga missförstånd.
Obegränsad semester låter nog lockande för de flesta. Men se upp! Ofta bygger policys om obegränsad semester på att de anställda ska ta semester när de själva tycker att det funkar att vara borta från jobbet, vilket kan leda till att personalen får för lite ledigt.
Daniel Strömberg, area manager för norra Europa på Nosto Solutions, har planerat det så att det inte blir någon semester i sommar. Han sparar semesterdagarna till i vinter. Vi frågade honom och några andra vi träffade på Webbdagarna om deras semesterplaner.
Så här får du ut flest lediga dagar 2015.