Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Bästa semestertipset

Husvagnscamping eller skärgårdsliv? Charter eller storstad? Oavsett läggning är det hög tid att planera in sommarens semester. Här delar turistproffsen med sig av sina tips.
Ola Rennstam Publicerad

Vilket är ditt bästa semestertips i sommar? Vilket är ditt värsta semesterminne?

Pernilla Bergström

Pernilla Bergström, strategic partner manager, Scandic Hotel:
- Cannes. För att där är varmt och trevligt, mycket god mat och hålligång. I Sverige känner jag för Visby. Egentligen av samma skäl som Cannes.
- Äckliga hotell i England. De ligger långt efter övriga Europa när det gäller standarden på hotellen, rummen har heltäckningsmattor och det är "muggigt".

Ken_RouletteKen Roulette, High Chaparall:
- Eftersom jag kommer från Kanada måste jag säga Banff i Rocky Mountains, Kanadas äldsta och mest kända nationalpark. Banff har en spektakulär natur och vildmark där man kan ägna sig åt vandringar, fiske och skidåkning. Det är en hel del turister men ändå lugnt.
- När jag flög till Texas för att delta i ett evenemang för Amerikas ursprungsbefolkning försvann all min packning. Alltså alla mina handgjorda och väldigt personliga kläder - och jag fick aldrig tillbaka dem. Jag hade bara de kläder som jag hade på mig på flygplanet. Efter en lång tid fick jag en viss ekonomisk ersättning från Lufthansa.

Birgitta WesterbergBirgitta Westerberg, redaktionschef, tidningen Allt om Resor:
- Estoril i Portugal som har en otroligt vacker kust. Det blir aldrig för varmt där eftersom det kommer in svalkande vindar från Atlanten.
- Det var när jag åt en durianmuffin i Singapore. Durian är en asiatisk frukt som sägs lukta djävulskt och smaka himmelskt. Jag gillar verkligen surströmming, men det här var något helt fruktansvärt. Fruktköttet måste ätas omedelbart, innan det kommer i kontakt med för mycket syre, och jag trodde att de som gjort muffinsen hade behandlat fruktköttet på något sätt. Jag hann ta en tugga och ryser fortfarande när jag tänker på det.

Niklas KågebäckNiklas Kågebäck, husbilsförsäljare (Josefssons husbilar AB):
- Hökensås camping utanför Hjo. Det ligger vackert i ett naturreservat utmed Vättern. I området har man närhet till 52 sjöar där man kan vandra och fiska.
- Förra sommaren hade vi parkerat husbilen på en annan camping utanför Hjo. Det regnade så mycket att bilen sjönk ner i gyttjan och till sist stod på underredet. Det var rena lervällingen och alla husbilar fick dras loss med traktor.

Lotta GustafssonLotta Gustafsson, Hotell Norrtull:
- Grinda i Stockholms skärgård. Värdshuset är 100 år gammalt och ligger oerhört vackert. Vid bryggan nedanför kan man se solen gå ned. God mat, fin natur och ändå nära till Stockholm.
- När jag skulle resa hem från Rhodos glömde resebolaget att skicka en transferbuss. Till sist fick vi ta en taxi med världens mest galna förare. Väl framme vid flygplatsen visade det sig att vi inte hade pengar att betala resan med så jag blev lämnad som pant medan min kompis gick in och till slut fick låna pengar av reseledaren. Därefter visade det sig att vi inte stod på incheckningslistan, men till slut kom vi med planet hem till Stockholm.

Per-Ola CarlssonPer-Ola Carlsson, Blekinge turism:
- Utklippan, en liten ö långt ut i Karlskrona skärgård. Där ligger ett vandrarhem som bara rymmer 26 bäddar. Man har havet runt omkring sig, det är en plats för dem som söker lugnet.
- I Milano, i mitten av 90-talet, länsades vår bil på allt vi handlat på oss under vår Italiensemester. Det var skor och kläder för tiotusentals kronor.

Helena AinsaarHelena Ainsaar, kabinanställd, SAS:
- Barcelona. Där finns allt blandat; god mat, kultur, shopping och man kan bada. En fantastisk stad.
- Som flygande åker jag mycket på standby-biljetter och då har det hänt att man inte kommer med planet. Det hände bland annat när jag skulle hem från Nice. Då fick jag ta tåg till Milano, men jag kom inte med där heller. Efter många turer kom jag med ett plan till Köpenhamn men där var det stopp i tågtrafiken till Göteborg.

Nisse ForslundNisse Forslund, nöjes- och teknikansvarig Stena Line:
- Jag är sugen på en weekend till Irland. Det är en grön ö med trevliga människor och mycket kultur.
- Jag har faktiskt aldrig varit med om några missöden privat. Men i jobbet har jag en gång glömt kvar en hel resegarderob med kläder på ett hotellrum i Amsterdam. Kläderna skulle användas till en filminspelning som jag ansvarade för och de hänger säkert fortfarande kvar på hotellet än i dag.

Bild: Anna-Lena Lundqvist

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Unionens medlemmar vill ha kortare arbetstid

Sex av tio medlemmar vill att Unionen jobbar hårdare för kortad arbetstid, visar Kollegas Novusundersökning. Så blir det troligen också. I kommande avtalsrörelse ska förbundet prioritera högre lön och en arbetstidsförkortning på 100 timmar om året.
David Österberg Publicerad 16 oktober 2024, kl 06:01
Kortare arbetstid: Till vänster en kvinna på kontor med en väckarklocka intill sig. Till höger en man i kostym som håller upp en stor klocka och ser rädd ut.
Unionens medlemmar vill ha kortare arbetstid. Enligt en Novusundersökning vill 63% av Unionens medlemmar att förbundet jobbar hårdare för kortare arbetstid i kommande avtalsrörelse. Foto: Colourbox.

Nu börjar avtalsrörelsen för Unionen. Nästa år ska de flesta av förbundets omkring 100 kollektivavtal förhandlas om – och frågan om hur mycket vi ska jobba blir en het fråga. 

Den här veckan fattade Unionens förbundsråd beslut om vilka frågor som ska prioriteras i avtalsrörelsen. Överst står högre lön, tätt följt av kortare arbetstid. Förbundet ska fortsätta driva på för att alla tjänstemän får minst 100 timmars arbetstidsförkortning per år.

Att frågan är högaktuell märktes inte minst på antalet motioner som kommit till förbundsrådet från förtroendevalda. Hela 23 stycken föreslog en inriktning mot kortare arbetstid.

Enligt en Novusundersökning som Kollega har låtit göra anser 63 procent av medlemmarna att Unionen borde arbeta hårdare för sänkt arbetstid i förhandlingarna med arbetsgivarna.

Martin Wästfelt, Unionen.
Martin Wästfelt.

Martin Wästfelt är Unionens förhandlingschef. Han är medveten om att kortare arbetstid är en viktig fråga för medlemmarna.

– Att få höjd lön är det de flesta medlemmarna prioriterar högst, och på andraplats kommer kortare arbetstid, säger han.

– Under de år jag har jobbat har arbetstid alltid varit en stor fråga, även om det kanske inte uppmärksammats i medierna lika mycket som nu. Sedan 1998 har vi har haft som långsiktigt mål att sänka arbetstiden med 100 timmar om året.

Kravet har dock pausats under de senaste avtalsrörelserna, då förbundet i stället har drivit igenom flexpension för sina medlemmar. I år har det gått 26 år sedan det målet sattes upp – och Unionen är fortfarande inte i hamn.

– Med den här typen av mål tar det tid. På flera områden har vi kommit en bra bit på vägen. I Teknikavtalet har vi kortat arbetstiden med ungefär 60 timmar per år. En del tycker att det är för långsamt, andra tycker att det är en rimlig takt. Men det är viktigt att framhålla att frågan om kortare arbetstid är viktig för oss och för övriga förbund inom Facken inom industrin.

Varför ska vi ha kortare arbetstid?

– När produktiviteten ökar, när vi jobbar snabbare och effektivare med hjälp av tekniska hjälpmedel och ökad kompetens, vill vi och våra medlemmar ta ut en del av det värde som genereras i kortare arbetstid. Vi avstår en del av löneökningen till förmån för kortare arbetstid.

Kortare arbetstid mot lägre löneökning 

I Kollegas undersökning svarar 74 procent att de skulle vilja arbeta kortare veckor. Och de önskar sig en rejäl sänkning: 65 procent svarar att de vill arbeta 35 timmar eller mindre. Bara 22 procent skulle nöja sig med att jobba mellan 36 och 39 timmar i veckan.

Ungefär hälften kan tänka sig att utföra samma mängd arbete som i dag om deras arbetstid sänks. Hälften vill ha mindre att göra. Att sänka lönen i utbyte mot kortare veckor är däremot inte populärt – bara två av tio kan tänka sig det. Och det är heller inte aktuellt, enligt Martin Wästfelt.

– Det skulle ju innebära att vi hyvlar arbetstiden via kollektivavtal. Utgångspunkten är en lägre löneökning i utbyte mot en arbetstidsförkortning. Men man ska komma ihåg att arbetsgivarna inte tycker om det. Arbetsgivarna tjänar pengar när vi jobbar och därför ser de ogärna att vi jobbar mindre.

Enligt Kollegas undersökning är fortfarande 40 timmar i veckan det normala för de flesta. 75 procent svarar att de jobbar så. Av dem som har kortare arbetsvecka är det bara ett par procent som arbetar mindre än 36 timmar i veckan.

Vill inte sänka arbetstiden med lagstiftning

I den här avtalsrörelsen blir frågan om arbetstiden het, enligt Martin Wästfelt. Men Unionen är, till skillnad mot en del andra fackförbund, fortsatt mycket kritiskt mot att sänka arbetstiden via lagstiftning.

– Man mäter ju hela tiden kostnaden per arbetad timme och därför är arbetstiden en självklar del av löne- och avtalsrörelsen, säger han.

Martin Wästfelt tycker också att det är förvånande att de fackförbund som i vanliga fall förespråkar den svenska modellen nu vill lösa frågan med lagstiftning.

– Under 90-talet kämpade vi med näbbar och klor för att staten inte skulle ta makten över lönebildningen. De senaste åren har vi kämpat för att EU inte ska göra det med minimilönedirektivet. Om man löser den här frågan med lagstiftning lägger man ju frågan i politikernas knä. Det kan vara lockande om man tror att politikerna alltid vill sänka arbetstiden – men vi kan ju lika gärna få en majoritet som vill höja arbetstiden.

Ett exempel på det sistnämnda är Grekland, där regeringen i somras stiftade en lag som gör det möjligt för vissa företag att förlänga arbetsveckan till 48 timmar. 

Så tycker medlemmarna om sänkt arbetstid

Vill du ha kortare veckoarbetstid?

Ja –74 % (kvinnor 82 %, män 69 %)

Nej – 15 %

Vet ej – 10 %

Borde Unionen arbeta hårdare för sänkt arbetstid i kollektivavtalen?

Ja –     63 %

Nej – 15 %

Vet ej – 22 %

På vilket sätt tycker du arbetstiden ska kortas?

Fyradagarsvecka – 54 %

Färre timmar per dag – 22 %

Spelar ingen roll, bara den blir kortare – 24 %

Vet ej – 1 %

(Frågan ställdes till de som vill ha minskad arbetstid)

Hur ser din veckoarbetstid ut i dag?

40 timmar/vecka –75 %

36-39 timmar – 21 %

32-35 timmar –    2 %

Kortare än 32 tim/vecka    – 1 %

Vet ej – 1 %

 

Om undersökningen: 745 medlemmar besvarade enkäten, som utfördes av opinionsinstitutet Novus. Enkäten utfördes i maj 2024.