Älskar du frågesport?
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
Vilket är ditt bästa semestertips i sommar? Vilket är ditt värsta semesterminne?
Ken Roulette, High Chaparall:
- Eftersom jag kommer från Kanada måste jag säga Banff i Rocky Mountains, Kanadas äldsta och mest kända nationalpark. Banff har en spektakulär natur och vildmark där man kan ägna sig åt vandringar, fiske och skidåkning. Det är en hel del turister men ändå lugnt.
- När jag flög till Texas för att delta i ett evenemang för Amerikas ursprungsbefolkning försvann all min packning. Alltså alla mina handgjorda och väldigt personliga kläder - och jag fick aldrig tillbaka dem. Jag hade bara de kläder som jag hade på mig på flygplanet. Efter en lång tid fick jag en viss ekonomisk ersättning från Lufthansa.
Birgitta Westerberg, redaktionschef, tidningen Allt om Resor:
- Estoril i Portugal som har en otroligt vacker kust. Det blir aldrig för varmt där eftersom det kommer in svalkande vindar från Atlanten.
- Det var när jag åt en durianmuffin i Singapore. Durian är en asiatisk frukt som sägs lukta djävulskt och smaka himmelskt. Jag gillar verkligen surströmming, men det här var något helt fruktansvärt. Fruktköttet måste ätas omedelbart, innan det kommer i kontakt med för mycket syre, och jag trodde att de som gjort muffinsen hade behandlat fruktköttet på något sätt. Jag hann ta en tugga och ryser fortfarande när jag tänker på det.
Niklas Kågebäck, husbilsförsäljare (Josefssons husbilar AB):
- Hökensås camping utanför Hjo. Det ligger vackert i ett naturreservat utmed Vättern. I området har man närhet till 52 sjöar där man kan vandra och fiska.
- Förra sommaren hade vi parkerat husbilen på en annan camping utanför Hjo. Det regnade så mycket att bilen sjönk ner i gyttjan och till sist stod på underredet. Det var rena lervällingen och alla husbilar fick dras loss med traktor.
Lotta Gustafsson, Hotell Norrtull:
- Grinda i Stockholms skärgård. Värdshuset är 100 år gammalt och ligger oerhört vackert. Vid bryggan nedanför kan man se solen gå ned. God mat, fin natur och ändå nära till Stockholm.
- När jag skulle resa hem från Rhodos glömde resebolaget att skicka en transferbuss. Till sist fick vi ta en taxi med världens mest galna förare. Väl framme vid flygplatsen visade det sig att vi inte hade pengar att betala resan med så jag blev lämnad som pant medan min kompis gick in och till slut fick låna pengar av reseledaren. Därefter visade det sig att vi inte stod på incheckningslistan, men till slut kom vi med planet hem till Stockholm.
Per-Ola Carlsson, Blekinge turism:
- Utklippan, en liten ö långt ut i Karlskrona skärgård. Där ligger ett vandrarhem som bara rymmer 26 bäddar. Man har havet runt omkring sig, det är en plats för dem som söker lugnet.
- I Milano, i mitten av 90-talet, länsades vår bil på allt vi handlat på oss under vår Italiensemester. Det var skor och kläder för tiotusentals kronor.
Helena Ainsaar, kabinanställd, SAS:
- Barcelona. Där finns allt blandat; god mat, kultur, shopping och man kan bada. En fantastisk stad.
- Som flygande åker jag mycket på standby-biljetter och då har det hänt att man inte kommer med planet. Det hände bland annat när jag skulle hem från Nice. Då fick jag ta tåg till Milano, men jag kom inte med där heller. Efter många turer kom jag med ett plan till Köpenhamn men där var det stopp i tågtrafiken till Göteborg.
Nisse Forslund, nöjes- och teknikansvarig Stena Line:
- Jag är sugen på en weekend till Irland. Det är en grön ö med trevliga människor och mycket kultur.
- Jag har faktiskt aldrig varit med om några missöden privat. Men i jobbet har jag en gång glömt kvar en hel resegarderob med kläder på ett hotellrum i Amsterdam. Kläderna skulle användas till en filminspelning som jag ansvarade för och de hänger säkert fortfarande kvar på hotellet än i dag.
Bild: Anna-Lena Lundqvist
Parterna har kommit överens om arbetstidsförkortning på flera områden där det hitintills har saknats. Där det redan förekommer plussas ytterligare ungefär en dag på den befintliga timbanken.
På många företag fungerar förkortningen som en arbetstidsbank eller ett arbetstidskonto, där det sätts in x antal timmar som tjänstemännen sedan kan plocka ut, till exempel för att gå tidigare från jobbet eller för extra semesterdagar. På vissa håll kan anställda välja fritt mellan tid, reda pengar och extra pensionsavsättningar.
Kontot för arbetstidsförkortningen är separerad från andra konton som exempelvis flextid.
Kollega har ringt runt olika klubbar på företag som har arbetstidsförkortning för att kolla hur det fungerar i praktiken.
Gunnar Palmberg, Unionenordförande på Skanska Stockholmsklubben:
– Vi har 40 timmars arbetstidsförkortning om året. Timmarna tjänas först in under ett intjänandeår, därefter kan man plocka ut ledig tid i dialog med arbetsgivaren, precis som med all annan ledighet. Har man timmar kvar vid semesterårets slut, vid månadskiftet mars-april, får man i stället pengar. De kvarvarande timmarna kan inte omvandlas till extra pension.
Martin Nyman, klubbordförande på Holmen Iggesund:
– Hos oss på Iggesund har vi 63 timmars arbetstidsförkortning om året och tillämpar ett lokalt avtal som vi kallar ATK treval. Vi kan välja mellan ledig tid, mer pension eller pengar, beroende på vilken fas i livet man befinner sig. Man kan också välja att splittra potten och ta exempelvis en tredjedel i tid, en tredjedel i pengar och en tredjedel i pension, eller hur man nu vill dela upp det.
Ann-Christin Andersson, avgående sammankallande för Unionenklubben på Samhall:
– På Samhall har vi 58 timmar och 20 minuters arbetstidsförkortning per år på en heltidstjänst. Vi har först ett intjänandeår då vi tjänar in tiden och den går varken att växla mot pengar eller extra pension. Först när man slutar får man ut eventuell resterande tid i pengar.
– Jag tar ofta ut enstaka timmar, men det går också att ta ledigt hela dagar. Säger man till i förväg brukar det aldrig vara något problem att få ledigt, men många hos oss har mycket att göra och har svårt att plocka ut tid så kontona bara växer och växer.
Christer Persson, klubbordförande på Akzo Nobel, Malmö:
– Vi har 84 timmar per år i arbetstidsförkortning, och får ta ut timmarna när vi vill om möjlighet finns, till exempel för att gå hem tidigare från jobbet. Är det några timmar kvar på kontot vid årets slut så får man ut ett engångsbelopp, kontot nollställs varje nytt år.
Roger Jansson, klubbordförande Sandvik Coromant, Gimo:
– Vi har för närvarande 32 timmar om året som vi tjänar in i förväg – det blir en dag per jobbat kvartal. Vi kan välja mellan att ta ut timmarna i ledig tid, pengar eller som extra pensionsavsättning. Själv har jag valt tid och jag har aldrig några timmar kvar när kontot nollställs. Men skulle det bli timmar över får man ut det i pengar.
Simon Salomonsson, ordförande i Vattenfall sektion12, försäljning och service, Umeå.
– Lejonparten av oss anställda på Vattenfall har 63 timmar arbetstidsförkortning, men det finns lokala avvikelser. Du får timmar så fort du börjar, men om du till exempel anställs ett halvår in på året så får du bara halva antalet timmar och så vidare.
– Timmarna kan inte växlas mot pengar eller pension, men använder man inte upp dem, omvandlas de automatiskt till pension vid årets slut. Är du över 65 år eller under 25 år så får du i stället ut resterande timmar i lön.
Gröna arbetsgivare
I avtalet för virkesmätning finns arbetstidsförkortning på drygt 65,2 timmar per år.
Sveriges Textil- och modeföretag samt Teknikarbetsgivarna.
Varje vecka avsätts 82 minuter till en tidbank. Den som jobbar tvåskift får 202 minuter per vecka.
Industriarbetsgivarna: I avtalen för gruvor, svetsmekanisk industri, stål, metall och byggnadsämne finns arbetstidsförkortning på fyra dagar per år.