Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Bara varannan yngre med i facket

Bara varannan anställd arbetare under 24 år är med i facket. En minskning med 20 procent sedan 1970. Därmed är unga kollektivares organisationsgrad lika låg som unga tjänstemäns.
Publicerad
Detta enligt en studie i serien Röster om facket och jobbet. Studien gäller bara LO-sidan och redovisar inte hur det är ställt branschvis.
Enligt LO:s viceordförande Ulla Lindqvist gäller minskningen framför allt tjänste- och servicesektorn. Exempelvis dem som arbetar i butiker av olika slag. Många av dem har tillfälliga anställningar, där facklig anslutning av hävd är låg.
Just att allt fler har visstidsanställningar är ett vanligt skäl till att yngre inte har gått med i facket. Ett annat är att de inte ser vilken nytta de skulle ha av medlemskapet. Ett tredje att de tycker att det är för dyrt.
I en rapport från 2003 redovisas en nedgående trend. Lösningen då var den samma som nu: facket måste bli bättre på att värva medlemmar och på att upplysa om nyttan. Också mötesformerna borde anpassas till unga människor.
- Både i skolan och på arbetsplatser måste vi berätta om vad facket uträttar, säger Ulla Lindqvist. Och så måste vi se till att unga får förtroendeuppdrag. Äldre kan inte sitta kvar i evighet.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.