Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Avtalskrav överlämnade

Eliminering av osakliga löneskillnader, minst 350 kronor mer i månaden och nio timmar kortare arbetstid per år. Det är några av kraven som lagts fram av facken inom industrin. Teknikarbetsgivarna säger blankt nej till låglönesatsningar.
Publicerad
I dag, torsdag, utbytte fack och arbetsgivare inom industrin kraven inför avtalsrörelsen 2004. Där Sif, CF och Metall kräver en lönepott på 2,7 procent av lönesumman och en arbetstidsförkortning motsvarande 0,5 procent hävdar Teknikföretagen att det i princip inte finns utrymme för några löneökningar och heller ingen kortare arbetstid.
Inte heller låglönesatsningar faller i god jord hos arbetsgivarna, som hävdar att det är "uteslutet med särskilda höjningar av lägsta löner eller andra låglönesatsningar".
För facken är eliminering av osakliga löneskillnader en hjärtefråga. Sifs ordförande Mari-Ann Krantz menar att en orsak till att kvinnor halkar efter är att de tar större delen av föräldraledigheten och kräver sex månaders föräldralön i kommande avtal, liksom att föräldraledigas löner ska räknas upp motsvarande andra med samma arbetsinnehåll.
Den sista mars nästa år löper avtalen ut, och tanken är att ett nytt då ska vara i hamn.
Facken krav:
- Löneökningar på 2,7 procent, motsvarande 560 kronor per anställd, dock minst 350 kronor i månaden till alla
- Årlig lönekartläggning på varje företag följt av analys för att förhindra osakliga löneskillnader
- Arbetstidsförkortning på nio timmar per år, vilket motsvarar en löneökning på 0,5 procent.
- Arbetsmiljöavtal på varje arbetsplats, omfattande systematiskt arbetsmiljöarbete, arbetsmiljöutbildning, bemanning, företagshälsovård och rehabilitering

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.