Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Arbetstidsförkortningar kostar för mycket

Många försök med arbetstidsförkortning läggs ned, trots att de anställda anser dem vara lyckade. Orsaken är höga kostnader menar Jonas Malmberg, forskare på Arbetslivsinstitutet.
Publicerad
Malmberg har, på uppdrag av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, kartlagt försök med arbetstidsförkortningar. Han har sett att många läggs ned trots att de upplevs som lyckade.
- Det kostar för mycket pengar, exempelvis genom ökade personalkostnader eller försämrad service.
Inom industrin har parterna med framgång förhandlat fram arbetstidsförkortningar som betalas med minskat löneutrymme. Någon motsvarighet inom offentliga sektorn finns inte. Däremot finns det försök med arbetstidskonton, där den anställde har att välja mellan minskad arbetstid, högre lön och pensionssparande.
- Det är ungefär lika många som väljer extra ledighet som väljer cash. En mycket liten del väljer att pensionsspara, och det är väl inte en alltför djärv gissning att det inte blir så många som väljer det nästa år heller.
- Eftersom arbetstagarnas preferenser varierar tror jag att man ska vara försiktig att införa så att säga obligatorisk ledighet genom lagstiftning, säger Jonas Malmberg.
En annan anledning till att man inte bör lagstifta om arbetstidsförkortning är att parterna på lokal nivå är bättre rustade att fatta beslut som passar den egna organisationen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.