Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Arbetstidsförkortning kostar

Löntagarna får ta smällen av en arbetstidsförkortning i form av lägre löner och försämrade pensioner, hävdar Konjunkturinstitutet (KI).
Publicerad
Det är den parlamentariska kommittén för nya arbetstids- och semesterregler (KNAS) som har gett KI uppdraget att räkna på fyra olika alternativ: en sänkning av veckoarbetstiden från 40 till 38 timmar under 2004-2007, en sänkning av veckoarbetstiden från 40 till 35 timmar under 2004-2013, en förlängning av semestern från 25 till 30 dagar under 2004-2007 eller ytterligare fem dagars ledighet per år för alla under samma period.
De ekonomiska konsekvenserna är dystra, enligt KI. Tillväxten skulle i de första två fallen halveras från cirka 1,9 procent till 1 procent. Vid förlängd ledighet skulle minskningen vara mindre och tillväxten hamna på runt 1,5 procent.
- Arbetskraften skulle få bära arbetstidsförkortningen i form av lägre lön. Pensionärerna skulle automatiskt få vara med och stå för kostnaderna eftersom pensionerna är knutna till tillväxten. De enda som skulle hållas skadelösa är kapitalägarna, de har alternativ, säger KI:s generaldirektör Ingemar Hansson.
Även den offentliga servicen i skola, vård och omsorg skulle försämras jämfört med vad den annars skulle ha blivit eftersom tidsbortfallet inte skulle ersättas med fler anställda, enligt KI:s antaganden.
KI:s utgångspunkt har varit att produktiviteten inte kommer att förändras. Inte heller tror KI att en arbetstidsförkortning skulle leda till lägre arbetslöshet på sikt.

NIKLAS HALLSTEDT


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.