I går tisdag presenterades utredningen "Riv hindren för äldre i arbetslivet". Där föreslås en rad åtgärder och lagförändringar i syfte att öka äldres förvärvsfrekvens: flexibla pensionsåldrar, rätt till reducerad arbetstid och delpension, visstidsanställningar med mera.
Utredningen, beställd av näringsdepartementet och utförd av "seniorgruppen" under ledning av Bengt K Å Johansson, vill se tydliga ekonomiska incitament för att arbeta längre. Sådana finns i det nya allmänna pensionssystemet, men inte i pensionsavtalen.
Nedskärningar och omorganisationer i stat och näringsliv genomförs i dag med hjälp av avtalspensioner. 60-åringar ges möjlighet att gå i pension med upp till 80 procent av lönen.
- Sverige ser nu sin första generation skatteplanerare. Hälften har sparat minst tio tusen om året i privata pensioner och kan strunta i arbetsmarknaden, säger Gunnar Wetterberg, Saco.
Inte alla pensionärer har dock förmånen att pigga och friska "börja leva livet". Inom inte minst vård och omsorg är förtidspensioneringarna mycket vanliga.
För att rehabiliteringar och nystarter ska lyckas krävs meningsfullt arbete.
- Att så många föredrar pension visar på att något är fel på våra arbetsplatser, säger Anna-Stina Elfving, TCO.
MARIE NÄRLID