Genom att införa en sådan rättighet skulle äldre anställda kunna arbeta mindre de sista åren före pensioneringen. Men i Arbetstidskommittén slutbetänkande finns inget förslag om det.
- Vi tycker fortfarande att frågan inte är tillräckligt utredd. Vi hade inte tid att lägga ett konkret förslag, säger kommitténs ordförande Isa Skoog. Bland annat handlar det om konsekvenserna för arbetskraftsutbudet.
Enligt LO:s Ingemar Göransson, som har varit knuten till kommittén, har en försvårande omständighet varit arbetsgivarnas kraftiga motstånd.
Arbetstidskommittén nöjer sig nu med att föreslå förenklingar av ledighetslagarna. I dag gäller olika tidsgränser för olika typer av frånvaro som är semesterlönegrundande. I framtiden ska 180 dagar vara semestergrundande oavsett vilken typ av frånvaro det rör sig om. Undantaget är ledighet för arbetsskada. För föräldralediga, för vilka 120 dagar per barn är semestergrundande i dag, skulle förslaget betyda en vinst.
Kommittén vill också förkorta perioden man kan vara helt frånvarande från sitt arbete samtidigt som ledigheten är semestergrundande. En grupp som skulle drabbas är de långtidssjukskrivna. Kommittén påpekar att huvudregeln måste vara att semester tjänas in genom arbete.
NIKLAS HALLSTEDT