Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

58+ kan trappa ner på Vattenfall

Jobba 80 procent med 90 procents lön och oförändrad pension. Möjligheten finns om du fyllt 58 och jobbar på Vattenfall. Men bara om chefen säger ja.
Publicerad
Avsikten är att fler ska orka jobba till 65. Sedan årsskiftet finns möjligheten för cirka 1 000 anställda. Vattenfall kallar det Livssituationsrelaterade arbetstider.
Positiva erfarenheter finns redan från fjolårets pilotprojekt då 75 personer deltog.
- De har fått bättre hälsa, känner sig mer utvilade och mindre stressade, säger Freed Rooslien personalchef på Vattenfall som lett projektet.
Men alla får inte gå ner i tid. Avgörandet ligger hos arbetsgivaren som noga betonar att detta inte är en förmån.
- Det ett verktyg som ska prövas i varje enskilt fall om man behöver skapa bättre arbetsresultat. Jobbar man mindre kan man jobba effektivare, säger Freed Rooslien.
De som går ner i tid får göra det under sex månader. Sedan ska saken prövas på nytt. För de flesta som deltog i pilotprojektet förlängdes deltiden med ytterligare sex månader. Men att man kan jobba 80 procent fram till 65 är inte givet.
- Det får inte bli slentrian i detta. Vi ska titta på varje individ för att se vad som är bäst och effektivast för att den ska må bättre, säger Freed Rooslien.
Erfarenheterna är positiva bland de 40-talet anställda på Vattenfall Service Syd som testade deltid i fjol.
- Våra medlemmar är slitna i kropp och psyke, de fick möjlighet till återhämtning. Det här är ett sätt att undvika sjukpension, säger Clas-Inge Hagdahl som är ordförande för Sifs sektionsklubb.
Att möjligheten inte finns för alla över 58 tror han kan gör att många vänder sig till facket.
- Vi ska hjälpa och stötta dem. Har de fått ett felaktigt nej ska vi ta diskussionen med chefen, säger Clas-Inge Hagdahl.
Det var aldrig aktuellt för Sif att kräva att deltid skulle vara en rättighet för alla. I stället ska Sif hjälpa till vid dialogen mellan anställd och chef. Det anser Sifklubbsordförande Lars Carlsson som sitter i Vattenfalls bolagsstyrelse.
Skälet är att tidigare generella erbjudanden om att ta pension vid 60 lett till att Vattenfall förlorat mycket kompetens.
- Det här är ett sätt att koppla över kompetens till nya personer, säger Lars Carlsson.
Vattenfall Norden har cirka 9 000 anställda i Sverige, av dem är cirka 1 000 äldre än 58 år.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.