Positiva erfarenheter finns redan från fjolårets pilotprojekt då 75 personer deltog.
- De har fått bättre hälsa, känner sig mer utvilade och mindre stressade, säger Freed Rooslien personalchef på Vattenfall som lett projektet.
Men alla får inte gå ner i tid. Avgörandet ligger hos arbetsgivaren som noga betonar att detta inte är en förmån.
- Det ett verktyg som ska prövas i varje enskilt fall om man behöver skapa bättre arbetsresultat. Jobbar man mindre kan man jobba effektivare, säger Freed Rooslien.
De som går ner i tid får göra det under sex månader. Sedan ska saken prövas på nytt. För de flesta som deltog i pilotprojektet förlängdes deltiden med ytterligare sex månader. Men att man kan jobba 80 procent fram till 65 är inte givet.
- Det får inte bli slentrian i detta. Vi ska titta på varje individ för att se vad som är bäst och effektivast för att den ska må bättre, säger Freed Rooslien.
Erfarenheterna är positiva bland de 40-talet anställda på Vattenfall Service Syd som testade deltid i fjol.
- Våra medlemmar är slitna i kropp och psyke, de fick möjlighet till återhämtning. Det här är ett sätt att undvika sjukpension, säger Clas-Inge Hagdahl som är ordförande för Sifs sektionsklubb.
Att möjligheten inte finns för alla över 58 tror han kan gör att många vänder sig till facket.
- Vi ska hjälpa och stötta dem. Har de fått ett felaktigt nej ska vi ta diskussionen med chefen, säger Clas-Inge Hagdahl.
Det var aldrig aktuellt för Sif att kräva att deltid skulle vara en rättighet för alla. I stället ska Sif hjälpa till vid dialogen mellan anställd och chef. Det anser Sifklubbsordförande Lars Carlsson som sitter i Vattenfalls bolagsstyrelse.
Skälet är att tidigare generella erbjudanden om att ta pension vid 60 lett till att Vattenfall förlorat mycket kompetens.
- Det här är ett sätt att koppla över kompetens till nya personer, säger Lars Carlsson.
Vattenfall Norden har cirka 9 000 anställda i Sverige, av dem är cirka 1 000 äldre än 58 år.
CHRISTINA SWAHN