Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Företagshälsorna riskerar bli av med 200 anställda

Regeringen tar bort 130 miljoner kronor i stöd till företagshälsovården.
- Det är ett hårt slag mot arbetshälsan i landet, konstaterar Lars Hjalmarson, vd på intresseorganisationen SFH.
Niklas Hallstedt Publicerad

Enligt Sveriges Företagshälsor, SFH, har omkring 1,5 miljoner anställda i Sverige ingen företagshälsovård alls i dag. Deras möjligheter att få det lär inte bli bättre. I budgetpropositionen föreslår regeringen att de 130 miljoner kronor som tidigare satsats på stöd till företagshälsovården, och som infördes 2009, ska tas bort.

- Företagshälsovårdsbranschen fick ett bidrag för varje företag som anslöt sig och ett bidrag för varje anställd som gjorde ett besök hos företagshälsan. Det infördes som ett smörjmedel för att få igång branschen. Nu är regeringens bedömning att stödet kan tas bort.  I stället ska det läggas mer pengar på koordinerade insatser, det vill säga ren rehabilitering, säger Erik Magni, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Rehabiliteringsstödet är dock ingen nyhet. Redan tidigare fanns det 160 miljoner avsatta för ändamålet. Av dessa har dock bara en bråkdel använts. Enligt Erik Magni handlar det i år om mellan 15 och 20 miljoner som kommer att gå åt.

Regeringen anslår nu 30 miljoner nästa år, en summa som ökas till 50 miljoner 2015 och 100 miljoner 2016. Ytterligare en skillnad är att pengarna i framtiden ska gå direkt till arbetsgivarna, i stället för till företagshälsan.

Intresseorganisationen SFH anser att effekterna av regeringens förslag blir flerfaldigt negativa och varnar bland annat för en fortsatt ökning av sjukfrånvaron och att färre kommer att kunna jobba efter 65.

 Dessutom spår man att runt 200 anställda i branschen blir av med sina jobb.

- När de pratar om en satsning på 30 miljoner så är det en minskning.  Den här branschen är olönsam. Det handlar om läkare, sjuksköterskor och beteendevetare och andra som måste bort, säger Lars Hjalmarson, SFH:s vd.

- Vi skulle långsiktigt ha velat omvandla det tidigare stödet till ett mer hållbart system. Men i sig är inte bidragen det viktiga utan hur man kan underlätta för arbetsgivare och anställda att få tidig hjälp.

Även Unionen anser att förändringen av bidragen till företagshälsovården är ett misstag.

- Det är inte bra att man tar bort det befintliga bidraget till företagshälsovård och ersätter det med ett bidrag till rehabilitering. Det är en samhällsviktig fråga att det finns en fungerande företagshälsovård som kan arbeta förebyggande, långsiktigt och med god kännedom om arbetsplatsen, säger Unionens Mikael Dubois, utredare av socialförsäkringssystemen.

- Det är obetänksamt att ta bort stödet till förebyggande insatser. I dag ser vi att den arbetsrelaterade psykiska ohälsan ökar. Då krävs det att det finns en fungerande företagshälsa som är där hela tiden och jobbar med den psykosociala arbetsmiljön.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.