Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Åtta sätt att slippa musarm

Variation är A och O när man ska undvika musarm - en åkomma som numera är så vanlig att den har en helt egen internationell dag, den 28 februari.
Johanna Rovira Publicerad 3 februari 2014, kl 15:10
Från vänster: Contour mouse, Oyster mouse, Trackball mouse, Penclick mouse, Rollermouse Red.

Musarm är egentligen ingen åkomma, utan ett samlingsnamn för många olika tillstånd som kan drabba nacke, axlar och händer vid alltför idogt arbete framför datorn. Därför finns det också flera olika styrdon, vilken som lämpar sig bäst för dig beror på allt från hur du sitter till storlek på hand och hur du arbetar med musen. Bästa tipset är att variera mellan olika typer av möss.

8 sätt att slippa musarm

  1. Håll löst och avspänt i den ergonomiskt utformade musen.
  2. Ha alltid stöd för underarmarna så att skuldrorna avlastas.
  3. Träna på att arbeta omväxlande med höger och vänster hand.
  4. Ha skärmen på rätt höjd för att slippa belasta nacken.
  5. Undvik att vinkla eller vrida handleden när du jobbar.
  6. Prova olika typer av styrdon.
  7. Använd kortkommandon.
  8. Se till att tangentbordet inte är bredare än axlarna. Skaffa ett tangentbord med separat sifferdel om du har smala axlar.

(Källa: Karolinska institutet m fl.)

Det finns en uppsjö olika styrdon på marknaden, med lika stor variation på priser. Här är några exempel (se även bilden ovan):

Rollermouse red påstås kännas som en förlängning av de egna händerna. Den mest lättanvända och exakta rullmusen eller mousetrappern någonsin hävdar tillverkarna.  Från 2 076 kronor och uppåt.

Penclic Mouse är en svensk uppfinning som ser ut som en vanlig penna och som används nästan på samma sätt.  Finns för mellan 500 och 800 kronor på de flesta datorvaruhusen.

Trackballmusen gör att man slipper röra handen så mycket. Finns i en massa olika varianter. Kensington Orbit Optical trackball kostar 325 kronor på Ergohuset.

Oyster mouse är namnet på en vertikalmus som går att vinkla i fem olika lägen och kan användas både med vänster och höger hand.  Den har sex klickknappar med de vanligaste kortkommandona plus skrollhjul och finns både med och utan sladd.  Pris runt 2 000 kronor.

Contour mouse 4. Storleken spelar roll. I alla fall när det gäller möss eftersom våra händer har olika storlekar.  Välj alltså mus efter handstorlek.  Priset är dock detsamma oberoende av storlek, 985 kronor.

Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.