Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Strejk på Norwegian

Strejk utbröt bland Norwegians kabinpersonal under natten till onsdagen. Men just nu är omfattningen minimal – endast en person är uttagen i konflikt. Redan på söndag kan passagerare drabbas då ytterligare 1 000 av bolagets kabinanställda i Norge och Danmark kan tas ut.
Ola Rennstam Publicerad
Fredrik Varfjell/NTB/TT
Ett Norwegian-plan på Oslo Flyghamn Gardemoen. Fredrik Varfjell/NTB/TT

Natten till onsdagen bröt förhandlingarna mellan Norwegian och kabinpersonalens fackförbund Parat samman. Strejken på den norska flygjätten är därmed ett faktum.

Att endast en person i den norska kabinpersonalen tagits ut i strejk beror på en teknisk finess; genom att inleda konflikten med en person kan facket utvidga konflikten efter ytterligare fyra dagars varseltid.
Facket har 1 001 medlemmar i Norge och 228 medlemmar i Danmark och vill ta ut dem i strejk samtidigt, trots att reglerna för till exempel varseltid ser olika ut i de båda länderna.

Om parterna inte når en överenskommelse kan en utvidgad strejk bryta ut tidigast på söndag den 11 maj och merparten av Norwegians flygningar i Skandinavien riskerar då att bli stående på marken. Flygbolaget själva anger att långa flyglinjer från Skandinavien till USA eller Asien ska gå normalt, liksom avgångar som bemannas med annan personal än dansk eller norsk.

Bakgrunden till konflikten är att flygbolaget sagt upp samtliga kabinanställda och i stället anställt dem i två bemanningsföretag, som ägs av Norwegian. Fackförbundet Parat anser att det bara är ett första steg och att det finns risk för att flygbolaget ska sälja dotterbolagen. Personalen är orolig för sämre villkor och att på sikt bli ersatta av lågavlönad utländsk personal.

Enligt Parat har Norwegian svarat med att varsla om permitteringar av både piloter och kabinpersonal om strejken blir av. Flygbolaget tillbakavisar dock fackets kritik om att uppdelningen görs för att försämra arbetsvillkoren. Ingen av de kabinanställda kommer att mista sina rättigheter, enligt bolagets informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Strax före jul gav Norwegian sin svenska kabinpersonal två alternativ: gå över till bemanningsföretaget Proffice Aviation eller bli av med jobbet. Majoriteten av de 52 kabinanställda valde att skriva på för Proffice.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.