Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Strejk på Norwegian

Strejk utbröt bland Norwegians kabinpersonal under natten till onsdagen. Men just nu är omfattningen minimal – endast en person är uttagen i konflikt. Redan på söndag kan passagerare drabbas då ytterligare 1 000 av bolagets kabinanställda i Norge och Danmark kan tas ut.
Ola Rennstam Publicerad
Fredrik Varfjell/NTB/TT
Ett Norwegian-plan på Oslo Flyghamn Gardemoen. Fredrik Varfjell/NTB/TT

Natten till onsdagen bröt förhandlingarna mellan Norwegian och kabinpersonalens fackförbund Parat samman. Strejken på den norska flygjätten är därmed ett faktum.

Att endast en person i den norska kabinpersonalen tagits ut i strejk beror på en teknisk finess; genom att inleda konflikten med en person kan facket utvidga konflikten efter ytterligare fyra dagars varseltid.
Facket har 1 001 medlemmar i Norge och 228 medlemmar i Danmark och vill ta ut dem i strejk samtidigt, trots att reglerna för till exempel varseltid ser olika ut i de båda länderna.

Om parterna inte når en överenskommelse kan en utvidgad strejk bryta ut tidigast på söndag den 11 maj och merparten av Norwegians flygningar i Skandinavien riskerar då att bli stående på marken. Flygbolaget själva anger att långa flyglinjer från Skandinavien till USA eller Asien ska gå normalt, liksom avgångar som bemannas med annan personal än dansk eller norsk.

Bakgrunden till konflikten är att flygbolaget sagt upp samtliga kabinanställda och i stället anställt dem i två bemanningsföretag, som ägs av Norwegian. Fackförbundet Parat anser att det bara är ett första steg och att det finns risk för att flygbolaget ska sälja dotterbolagen. Personalen är orolig för sämre villkor och att på sikt bli ersatta av lågavlönad utländsk personal.

Enligt Parat har Norwegian svarat med att varsla om permitteringar av både piloter och kabinpersonal om strejken blir av. Flygbolaget tillbakavisar dock fackets kritik om att uppdelningen görs för att försämra arbetsvillkoren. Ingen av de kabinanställda kommer att mista sina rättigheter, enligt bolagets informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Strax före jul gav Norwegian sin svenska kabinpersonal två alternativ: gå över till bemanningsföretaget Proffice Aviation eller bli av med jobbet. Majoriteten av de 52 kabinanställda valde att skriva på för Proffice.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.