Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sifklubb går till EU-kommissionen

Facken på Akzo Nobel protesterar hos EU-kommissionen mot att industrifärgtillverkningen säljs till Finland. Facket informerades inte om försäljningsplanerna som innebär att 180 personer varslas.
Publicerad
- Tyvärr tror jag inte att det går att stoppa affären. Men vi vill ändå varsko EU-kommissionen och EWC, den europeiska fackliga organisationen, så att vi flyttar fram positionerna till nästa gång, säger Håkan Nilsson, vice Sifklubbsordförande på Akzo Nobel.
Akzo Nobel meddelade den 28 oktober att de ska sälja industrifärgtillverkaren Special Coatings till finska Kemira, detta trots att verksamheten genererar cirka 10 miljoner kronor i vinst i år. Beskedet föregicks inte av några mbl-förhandlingar. Akzo Nobels ledning i Sverige försvarar sig med att beslutet tagits högre upp i koncernen. Men i så fall borde beslutet ha presenterats för EWC, vilket inte skett.
- Då säger den holländska koncernledningen tvärtom, att det är ett lokalt beslut, säger Håkan Nilsson.
Av de 180 som kan varslas är hälften Sifmedlemmar. För närvarande håller företaget på att upprätta förslag till turordningslistor.
Nederländska Akzo köpte Nobelindustrier 1994 i kölvattnet av finansmannens Erik Pensers konkurs. De senaste åren har flertalet svenskar försvunnit ur företagsledningen och enligt Håkan Nilsson, som arbetat på företaget i 19 år, har det fackliga arbetet försvårats. Han berättar att enheter har lagts ner utan föregående mbl-förhandlingar, senast i somras. Och bolagsstyrelsemöten fungerar numera enbart som informationsmöten, besluten fattas någon annanstans.
- Den holländska koncernledningen tycker att de svenska facken är tröga och obstruktiva. Att det tar tid att få igenom beslut. Och det gör det kanske, men vi brukar säga att besluten blir bättre förankrade och lättare att driva igenom, säger Håkan Nilsson.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.