Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Nynazist uteslöts ur Sif

En 32-årig Sifmedlem i Stockholm har uteslutits ur förbundet. Han anses genom sin ledande roll i nynazistiska organisationer grovt ha motarbetat förbundets demokratiska principer och arbete för alla människors lika värde.
Publicerad
Det unika beslutet att beröva en medlem hans fackliga rättigheter fattades av styrelsen 21 januari, på samma möte som man antog en handlingsplan för jämställdhet och etnisk mångfald.
32-åringens engagemang i nynazistiska kretsar blev känt inom Sif, när han deltog i ett seminarium i december på temat civilkurage och högerextrema organisationer. Det är dock inte hans åsikter eller agerande på seminariet som är skäl till uteslutningen. Styrelsen anger hans ledande funktion som den avgörande orsaken.
Mannen var en frontfigur i en nynazistisk gruppering redan i mitten av 90-talet. Enligt hemsidan för en nationalistisk riksorganisations ungdomssektion var han så sent som för ett år sen chef för ett av fyra distrikt. Han uppträder annars som skribent och föreläsare i ekonomiska frågor.
Medlem i Sif blev han 1997.
Mannen varken förnekar eller bekräftar sin ledande roll. Han står för sitt medlemskap i den nationalsocialistiska organisationen, som på Internet beskriver sig som både en motståndsrörelse och "en slags etnisk fackförening" med uppgift att bekämpa "integration, kulturell upplösning och den hotande utplåningen av vårt folk genom sammansmältning med främmande raser och folkgrupper". Målet är att upprätta det "Nordiska riket".
Efter en stadgeändring på kongressen 2000 klargör Sifs portalparagraf att förbundet "värnar om grundläggande demokratiska principer" och "respekten för alla människors lika värde och rättigheter". Styrande värderingar är "solidaritet och sammanhållning mellan medlemmar". Den nu utsparkade medlemmen bedöms grovt ha brutit mot stadgarna.
Själv hävdar han att uteslutningen är ett brott mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19 om åsikts- och yttrandefrihet samt artikel 23 om rätten att ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen.
Beslutet kan inte överklagas, men 32-åringen överväger att driva ärendet vidare i allmän domstol.
Han kommer att kvarstå i a-kassan.

BJÖRN ÖIJER


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.