Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Nynazist uteslöts ur Sif

En 32-årig Sifmedlem i Stockholm har uteslutits ur förbundet. Han anses genom sin ledande roll i nynazistiska organisationer grovt ha motarbetat förbundets demokratiska principer och arbete för alla människors lika värde.
Publicerad
Det unika beslutet att beröva en medlem hans fackliga rättigheter fattades av styrelsen 21 januari, på samma möte som man antog en handlingsplan för jämställdhet och etnisk mångfald.
32-åringens engagemang i nynazistiska kretsar blev känt inom Sif, när han deltog i ett seminarium i december på temat civilkurage och högerextrema organisationer. Det är dock inte hans åsikter eller agerande på seminariet som är skäl till uteslutningen. Styrelsen anger hans ledande funktion som den avgörande orsaken.
Mannen var en frontfigur i en nynazistisk gruppering redan i mitten av 90-talet. Enligt hemsidan för en nationalistisk riksorganisations ungdomssektion var han så sent som för ett år sen chef för ett av fyra distrikt. Han uppträder annars som skribent och föreläsare i ekonomiska frågor.
Medlem i Sif blev han 1997.
Mannen varken förnekar eller bekräftar sin ledande roll. Han står för sitt medlemskap i den nationalsocialistiska organisationen, som på Internet beskriver sig som både en motståndsrörelse och "en slags etnisk fackförening" med uppgift att bekämpa "integration, kulturell upplösning och den hotande utplåningen av vårt folk genom sammansmältning med främmande raser och folkgrupper". Målet är att upprätta det "Nordiska riket".
Efter en stadgeändring på kongressen 2000 klargör Sifs portalparagraf att förbundet "värnar om grundläggande demokratiska principer" och "respekten för alla människors lika värde och rättigheter". Styrande värderingar är "solidaritet och sammanhållning mellan medlemmar". Den nu utsparkade medlemmen bedöms grovt ha brutit mot stadgarna.
Själv hävdar han att uteslutningen är ett brott mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19 om åsikts- och yttrandefrihet samt artikel 23 om rätten att ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen.
Beslutet kan inte överklagas, men 32-åringen överväger att driva ärendet vidare i allmän domstol.
Han kommer att kvarstå i a-kassan.

BJÖRN ÖIJER


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

7 saker att påminna ditt barn om – inför sommarjobbet

Ska din tonåring jobba i sommar? För många är sommarjobbet första kontakten med arbetslivet. Här är några saker du som förälder kan påminna om.
Lina Björk Publicerad 22 maj 2025, kl 06:02
barn som klipper gräsmatta
Ett sommarjobb är ett bra första steg in i arbetslivet. Men har din tonåring koll på sina rättigheter? Foto: Colourbox

1. Anställningsavtal

Har ditt barn ett anställningsavtal? I ett sådant framgår vilka arbetsuppgifter du har och vilken lön du ska få. Där står också vilket datum du börjat och slutar. 

 

2. Skador på jobbet

Om arbetsplatsen har ett kollektivavtal är din tonåring automatiskt försäkrad om något skulle hända på jobbet. Om det inte finns, kan det vara en bra idé att fråga vilka försäkringar som skulle täcka en skada.  

 

3. Åldersgräns på arbetsuppgifter

Barn under 13 år får inte arbeta, men det finns vissa undantag. Exempel på det kan vara trädgårdsarbete, frukt och bärplockning och att mata djur. Är ditt barn mellan 13 till 15 får hen ha ett enklare och riskfritt arbete som att stå i kiosk eller affär, men inte jobba ensam. Chefen måste också ha ett intyg från dig som förälder att du godkänner att ditt barn arbetar. Barn som är äldre än 15 år får ha ett ”normalt och ofarligt arbete”. Några saker som dock är helt förbjudna är: arbete med asbest, dykning, transport av pengar eller riskfyllda arbetsuppgifter som utförs ensam. 

 

4. Provjobba gratis

Att provjobba några pass eller dagar är ett bra sätt att känna efter om jobbet passar. Men din tonåring ska inte jobba gratis. Om företaget har kollektivavtal är arbetsgivaren skyldig att erbjuda den lägsta lön som avtalet säger. Finns inget kollektivavtal finns inte det kravet. Det kan också hända att arbetsgivaren ber din tonåring att gå hem för att det är dåligt väder eller för få kunder. Sådana ”regnavtal” är inte tillåtna. Har du ett schema så ska du jobba de timmarna. 

 

5. Jobba svart

Visst kan det vara frestande med några extra tusenlappar på kontot om varken din tonåring eller arbetsgivaren betalar skatt. Men förutom att det är olagligt är det flera saker som kan hända: Ditt barn får ingen hjälp om chefen vägrar betala ut lön, det finns inga försäkringar under arbetstid, man går miste om semesterersättning, övertidsersättning och sjukersättning med mera. 

 

6. Betala skatt

 Om ditt barn tjänar mindre än 24 873 kronor per år så behöver hen inte betala någon skatt. Om man redan innan jobbet påbörjas vet att man inte kommer att tjäna mer så går det att fylla i en blankett som ska lämnas till arbetsgivaren. Då kommer arbetsgivaren inte att dra någon skatt på lönen. I annat fall får man tillbaka pengarna i samband med deklarationen. 

 

7. Ringa sig sjuk och sjuklön

 Vanligtvis räcker det att skicka ett sms, eller ringa chefen och säga att du inte kan komma. För att få pengar från arbetsgivaren (sjuklön) ska anställningen vara mer än en månad.

Källa: Arbetsmiljöverket, Unionen, LO, Skatteverket.