Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Kontaktade Unionen – fick sparken via sms

Säljaren kontaktade Unionen när han inte fick ut någon provision. 28 minuter efter att Unionen påtalat detta för bolaget blev säljaren avskedad – med ett sms.
Ola Rennstam Publicerad
Säljare avskedades med sms - efter att ha kontaktat Unionen.
Säljare avskedades med sms. Efter att ha krävt utebliven provision blev en säljare plötsligt avskedad via sms. Unionen stämmer nu företaget och kräver sammanlagt 300 000 kronor i ersättning. Foto: Berit Roald/Scanpix/TT. Montage: Kollega.

Mannen arbetade som säljare på ett Stockholmsföretag som skapar annonser på sociala medier. Förutom månadslön hade säljaren rätt till provision som baserades på hur länge kunderna valde att annonsera. Bolaget betalade dock aldrig ut någon provision och efter flera påminnelser kontaktade säljaren Unionen för att få hjälp med sin ersättning. När en ombudsman på facket mejlade företaget och bad om en förklaring fick man svaret från säljarens chef att provisionen betalas ut två månader i efterskott och bekräftade vidare att mannen skulle få sina pengar. Men så blev det inte.

Avskedad via sms

Bara några minuter senare skickar chefen ett sms till säljaren där han bekräftar att mannen valt att avsluta sin anställning på annonsbolaget och ber honom att återlämna nycklarna till kontoret. Unionen tillbakavisade omedelbart att medlemmen sagt upp sig på egen begäran och krävde bevis på detta från arbetsgivaren.

Under sommaren har Unionen kallat bolaget till förhandling vid två tillfällen men ingen representant har dykt upp. Bolagets har skriftligen svarat Unionen att mannen var provanställd vid tillfället och att det därför inte fanns någon anledning till förhandling.

Stäms på 300 000 kronor

Unionen anser att företaget avskedat säljaren och detta utan att det funnits sakliga skäl. Nu har facket valt att stämma annonsbolaget i Stockholms tingsrätt och kräver sammanlagt 220 000 kronor i skadestånd till medlemmen och 80 000 kronor i skadestånd till förbundet. Enligt Unionens stämningsansökan hade mannens provanställning övergått i en fast anställning några dagar före den första kontakten med förbundet.

Kollega söker företaget för en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Påpekade brister – fick sparken

Långa arbetspass och många patienter. Det var vardagen för personalen på en tandläkarklinik i Stockholm. När en av tandsköterskorna skrev ett brev till ledningen och begärde åtta timmars arbetsdag blev hon avskedad.
Ola Rennstam Publicerad 19 februari 2025, kl 06:01
tandsköterska med dentalutrustning
En tandsköterska avskedades sedan hon och några kollegor påpekat att de jobbade för långa arbetspass. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren, en klinik i Stockholm. Foto: Colourbox

Ledningen för tandläkarkliniken krävde att personalen skulle arbeta långa pass och ta emot fler patienter än vad som är vanligt i branschen. I november förra året skrev en grupp anställda ett brev till arbetsgivaren där de begärde att de inte skulle behöva jobba mer än åtta timmar per dag och få tillgång till uppdaterad utrustning. Brevet föll inte i god jord. Kort därpå blev en av brevskrivarna – en tandsköterska och Unionenmedlem – avskedad.

Unionen: "Har inte agerat för att skada bolaget"

Unionen anser att det saknas grund för att avsluta anställningen och har nu stämt kliniken i Stockholm för brott mot las, lagen om anställningsskydd. I stämningsansökan påpekar förbundet att kvinnan alltid skött sitt arbete på ett korrekt sätt och inte på något vis agerat i syfte att skada bolaget. 
Unionen bekräftar att tandsköterskan har varit med i en sms-grupp tillsammans med andra kollegor men förnekar att hon därigenom skulle ha spridit bilder eller information som inneburit brott mot tystnadsplikten eller patientsekretessen, vilket arbetsgivaren hävdat under tidigare förhandlingar med facket.

Unionen kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen och att avskedandet ogiltigförklaras.

Fotnot: Kollega söker arbetsgivarens juridiska ombud för en kommentar.