Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Konkurs dyr för IT-anställda

Trots att de anställda tog tjänstledigt under sommaren, gick med på sänkta löner och lägre pensionsinbetalningar har LNJ IT Konsult och Modul 1 Quality Solution begärts i konkurs.
Publicerad
- Det här är vad vi varnar för i vår rådgivning. Vi har aldrig sett att de här åtgärderna hjälper ett företag. Lägre lön ger lägre a-kassa och lägre pension, säger Lovisa Stenkvist Hammarbäck, ombudsman på Sif.
När Modul 1 informerade om att dotterbolagen begärts i konkurs blev de 150 anställda både förvånade och förvirrade. Under våren köpte Modul 1 ett bolag av Askus och sedan dess har det stått Modul 1 Utvecklings AB på lönebeskeden.
- Vi visste inte om att vi var anställda av LNJ IT Konsult AB, säger Putte Samuelsson, konsult på företaget.
Bland personalen är besvikelsen stor. I våras försökte ledningen förmå dem som tog ut fem veckors semester att ta ytterligare tjänstledigt med halv lön.
- Sedan infördes generella lönesänkningar på 7,5 procent, men i och med konkursen gäller inte de inte längre, säger Putte Samuelsson.
Det finns olika uppfattningar om vilka bolag som omfattades.
Av de anställda gick 86 procent med på lönesänkning. Samtidigt minskas pensionsinbetalningarna för vissa anställda.
Det senaste året har cirka 100 uppgörelser träffats om avgångsvederlag, enligt Modul 1:s VD Lars Lindtorp.
- Vi har alltid fått köpa ut folk och det är dyrt. Cirka 100 stycken har fått uppsägningstiden och relativt mycket mer därtill.
Något alternativ till konkurs fanns inte enligt VD:n.
- Varsel var inte möjligt. Facken vill inte upprätta avtalsturlistor. Det fanns inte pengar i systemet att köpa ut folk, säger han.
De anställda som är kvar förlorar.
-Vi fick sparken för sent, säger Putte Samuelsson.
I och med att bolaget begärs i konkurs omfattas de anställda av den statliga lönegarantin som uppgår till 100 000 kronor. Samtidigt ersätts avtalet av lagen om anställningsskydd vilket innebär att uppsägningstiden blir kortare.
- Eftersom lönerna ligger mellan 30 000 och 50 000 får de flesta bara ett par månadslöner samt semesterersättning, säger konkursförvaltare Anders W Bengtsson.
Facket har svårt att påverka situationen.
- Vi kan inte förhandla, men vi kan se till att konkurslagstiftningen följs, säger Lovisa Stenkvist Hammarbäck.
Konkursförvaltarens ambition är att sälja verksamheten vidare.
- Beläggningen är 70 procent. Jag försöker hitta intressenter, men det är kärvt. Det är duktiga konsulter, de kommer att rekryteras, i vissa fall av moderbolaget Modul 1, säger Anders W Bengtsson.
Men för alla är inte det självklart.
- De flesta är rätt förbannande. De känner sig dumpade utan egen förskyllan, säger Putte Samuelsson.
Hur många som Modul 1 kommer att anställa vill dock inte företagets VD kommentera.
Modul 1, som har cirka 480 anställda, har också varslat fem personer på kontoret i Umeå.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.