Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Kommunal och IF Metall med på las-uppgörelse

LO-förbunden Kommunal och IF Metall vill också vara med på las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Förbunden har fått igenom justeringar i avtalet och kan nu stå bakom det.
David Österberg Publicerad
Jessica Gow / TT
IF Metall och Kommunal hoppar på PTK:s (där Unionen ingår) och Svenskt Näringslivs uppgörelse om las, lagen om anställningsskydd. (Från vänster: Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, Martin Wästfelt, PTK, Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv och Johan Ingelskog, Kommunal. Jessica Gow / TT

Under hösten förhandlade fackförbund och arbetsgivare – via PTK, där Unionen ingår, LO och Svenskt Näringsliv – om en egen uppgörelse om las, lagen om anställningsskydd. Tanken var att uppgörelsen skulle ersätta politikernas kommande ändring av lagen.

LO sa till slut nej till uppgörelsen med motiveringen att arbetstagarnas ställning inte stärkts tillräckligt. Men i dag, fredag, stod det klart att två av LO-förbunden, Kommunal och IF Metall, ändrat sig och nu står bakom överenskommelsen.

Läs mer: Nej från LO till las-uppgörelse

– Vi upplever en stor otrygghet på arbetsplatserna. Man har visstidsanställningar och inhyrning och våra medlemmar får inte tillräckligt med kompetensutveckling. När det kommer tekniksprång har de svårt att hänga med och då hjälper inga turordningsregler i världen. För vår del har det varit väldigt viktigt att få bukt med de här sakerna, sa Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, på en presskonferens.

Han betonade också vikten av att fortsätta förhandla om en kollektivavtalad a-kassa. IF Metall vill att ersättningsnivån höjs så mycket att man inte behöver en tilläggsförsäkring för att klara ekonomin vid arbetslöshet.

– För vår del är det viktigt att gå vidare nu och diskutera med politikerna för att få till ny lagstiftning

Kommunals avtalssekreterare, Johan Ingelskog, sa att det var naturligt för Kommunal att sätta sig vid förhandlingsbordet för att förbättra villkoren för medlemmarna. Han ansåg att förbundet fått sina krav tillgodosedda vad gällde tre viktiga frågor: allmän visstidsanställning, sänkt sysselsättningsgrad (så kallad hyvling) och kompetensutveckling.

– Nu omfattas även visstidsanställda och personliga assistenter som tidigare har varit helt undantagna omställningsförsäkringen. Efter åtta års anställning kan man nu yrkesutveckla sig och få en relevant yrkesutbildning.

LO, IF Metall, PTK och Svenskt Näringsliv ska nu lämna över avtalet till riksdag och regering. Samtliga hoppas dock att fler LO-förbund innan dess ställer sig bakom avtalet.

Läs mer: "S ser inte LO som en del av den svenska modellen"

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.