Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

IT-företag i konkurs

Efter många turer är nu IT-företaget Kobebus i Karlskrona försatt i konkurs.- Det är tråkigt att behöva säga, men det var det bästa som kunde hända våra medlemmar, säger Lars Hasselgren, Sifs regionchef i Blekinge.
Publicerad
Kobebus, som drog igång sin verksamhet med nätbaserade kurser år 2000 har dragits med ekonomiska problem en längre tid. I höstas blev läget mer akut. Löneutbetalningarna släpade efter och anställda upptäckte att företaget inte hade betalat in pensionsavgifterna. Tidigt i våras fick de nio anställda som var kvar inte ut sina löner. I stället uppmanades de att låna pengar av vänner och bekanta.
- Det är mycket märkligt att man säger till de anställda att låna pengar. Jag och en ombudsman var uppe på företaget för att kolla hur de anställda hade det, och informerade då om TCO-lånen som finns och som inte kräver något borgensåtagande. De kan ju inte leva på luft. Jag tror att en del tog såna lån, säger Lars Hasselgren.
I början av mars begärde företagets vd en rekonstruktion av företaget.
- Det får man om man befinner sig i akut kris och ser framtiden på andra sidan kullen. Rekonstruktören upptäckte skulder på 15 miljoner och tillgångar på 300 000, så efter bara en dag begärde han att bli entledigad från sitt uppdrag.
Nu har Kobebus i stället försatts i konkurs. För de anställda innebär det att de får sina pengar genom den statliga lönegarantin. Konkursförvaltaren tror att han även ska kunna ordna så att pensionsinbetalningarna görs i efterskott.
- De som startar de här företagen är unga människor utan någon som helst erfarenhet av att driva företag. De kan inte handha personal. När det krisar kommer bristerna fram, de vet inget om hur man säger upp, hur a-kassa och Trygghetsrådet fungerar. Det behövs en liten kamrer som håller ordning i företagen, men det saknas ofta, säger Lars Hasselgren.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.