Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sparkad efter växtdöd - får 200 000 i skadestånd

När odlingsföretaget fick fel på kylanläggningen fick en anställd skulden för att växterna dog. Nu får han 200 000 kronor i skadestånd sedan Unionen drivit hans fall i tingsrätten.
Lina Björk Publicerad 7 februari 2024, kl 12:49
hydroponisk odling
Växter dog – och en tekniker fick skulden. Nu får han 200 000 kr i skadestånd efter att Unionen stämt arbetsgivaren. Foto: TT/Johan Nilsson

Det var förra sommaren som flera kylanläggningar gick sönder på arbetsplatsen, som sysslar med hydroponisk odling, alltså odling i vatten och näring. Som Kollega tidigare rapporterat så slog en tekniker larm till ledningen, men fick inget svar. I stället valde de att gå på semester. 

När ledningen kom tillbaka från ledigheten hade i stort sett alla växter dött. Teknikern som hade varnat för problemet blev avskedad på dagen och fick skulden för den förstörda odlingen. Unionen valde då att stämma företaget i tingsrätten och begärde 200 000 kronor i skadestånd för brott mot las och utebliven lön.

Nu har tingsrätten gått på Unionens linje och dömer företaget, som verkar i södra Sverige, till skadestånd på 200 000 kronor till medlemmen, samt utebliven lön. 

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.