Status 1
”Mycket snack och lite verkstad hos vissa på jobbet. Tröttsamt!”
Kommentar:
Ni verkar ha ett arbetsmiljöproblem hos er på jobbet. Kommentaren kan inte få dig uppsagd men den är olämplig och kan gränsa till nätmobbning. Självklart ska du få uttrycka dina åsikter i en personlig sfär men text på webben kan bli hårdare än det var tänkt och missuppfattningarna kan bli många och leda till dålig stämning.
Läs mer: Samtalen du absolut inte ska ha på bussen
Status 2
”Man kanske skulle säga upp sig från det här slavjobbet och dra till Maldiverna i vinter”
Kommentar:
Utöver att det är olämpligt att proklamera offentligt att du har ett ”slavjobb” kan chefen inte hävda att ditt allmänna uttalande på Facebook är en uppsägning. Det går inte att säga upp sig i allmänna ordalag i sociala medier, en uppsägning ska riktas direkt till arbetsgivaren eller representant för denne. Men skickar du ett meddelande direkt till chefen där du säger att du vill sluta så är det bindande. Ångrar du dig måste du göra det snabbt.
Läs mer: Tänk efter före - du lägger ut allt på nätet
Status 3
”Fick det bekräftat igen, chefen är en idiot”
Kommentar:
Nu är du ute på djupt vatten. Skulle din chef se kommentaren kan det hända att du blir uppringd för att få veta att du inte längre är välkommen till jobbet mer. Sedan beror det naturligtvis på i vilket sammanhang som detta skrevs. Tumregeln är att du i första hand ska framföra kritiska synpunkter på din chef direkt till denne. Den här typen av kommunikation ska ske på jobbet, inte i sociala medier.
Läs mer: Många pratar jobb i sociala medier
Status 4
”Sålde nyss en bil. Dagens utmaning: visa kunden var gaspedalen satt”.
Kommentar:
Du försöker vara rolig, vi fattar. Men står det i din profil var du jobbar kan den här statusuppdateringen ge en dålig bild av företaget. Så arbetsgivaren kan mycket väl ha synpunkter. Men denne ska också göra företagets värderingar tydliga för medarbetarna. Skulle du få flera tillrättavisningar utan att bättra dig kan det vara en grund för att bli uppsagd.
Status 5
"Yes, kammade hem fetaste kontraktet idag, snart rullar miljonerna in".
Kommentar:
Det är inte säkert att ditt företag vill att den här informationen sprids till höger och vänster. Det kan vara företagshemligheter som arbetsgivaren vill skydda. Bra att tänka på är att kundnamn ibland kan vara sekretessbelagda.
Status 6
”Vilken fest! Glad i dag att jag redan hade 'sjukskrivit' mig …"
Kommentar:
Inte okej på långa vägar och kan vara skäl för uppsägning. Är du hemma för influensan så kan det vara svårt att förklara hur du orkade festa loss natten lång.
Status 7
”Så trött på alla som hela tiden vabbar!!”
Kommentar:
Känner du att din arbetsbelastning blir högre för att kollegan är hemma med sjukt barn, ta upp det med chefen i stället för att gnälla på Facebook. Är du chef som har åsikter om medarbetarnas vabbande så ser det illa ut. Den här typen av kommentarer kan anses vara direkt diskriminerande.
Tänk på:
- Är din profil öppen för alla?
- Är du vän med din chef?
- Står det var du jobbar?
- Vilka bilder lägger du ut?
- Vilka sidor gilla jag?
- Har du en jobbprofil?
- Kommenterar du händelser på jobbet?
- Använder du Facebook i jobbet?
- Vilka grupper är du med i?