
Ungdomsarbetslösheten är hög men de unga som har jobb trivs sämre på jobbet än arbetskamrater i högre åldrar. Var fjärde anställd under 31 år känner sig omotiverad, att jämföra med var tionde äldre kvinna.
Förutom det upplever de att deras kompetens inte tas tillvara i arbetet. Dessutom är unga medarbetare sjukskrivna i högre grad och bedömer i betydligt högre utsträckning än äldre att de kommer att vara sjukfrånvarande i framtiden.
Skillnaden mellan yngre och äldre arbetskraft är enligt Sveriges Företagshälsor egentligen ingen nyhet, men bekräftas av den utökade Jobbhälsobarometern som nu genomförts för 2014.
- Det finns sannolikt flera orsaker till dessa skillnader mellan yngre och äldre anställda. Det kan handla om en värderingsförskjutning där yngre har högre krav på acceptabel arbetsmiljö och självförverkligande jämfört med äldre. Men det kan också finnas förklaringar i bristande introduktion och organisation i arbetslivet, säger Lars Hjalmarson, vd för Sveriges Företagshälsor, i ett pressmeddelande.
Om undersökningen
Jobbhälsobarometern genomförs årligen sedan 2007 och har fram till 2013 byggt på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 – 65 år som arbetar minst halvtid.
Barometern för 2014 skiljer sig åt från tidigare år genom att man valt att inhämta data ”postalt” och därmed utökat antalet respondenter från ca 4 500 till drygt 9 000 personer.
Sveriges Företagshälsor är företagshälsovårdens branschorganisation.