
Trots att visselblåsare skyddas av lagen så att de ska få behålla sina jobb efter att de avslöjat oegentligheter på jobbet är verkligheten en annan. Majoriteten av de arbetstagare som blåst i visslan angående missförhållanden på företaget eller organisationen de jobbade för blev av med sina jobb – antingen genom att de rätt och slätt fick kicken eller att de pressades till att säga upp sig själva. Det visar en studie* som genomfört intervjuer med 25 visselblåsare i Europa och USA.
De som stannade kvar straffades genom mobbning, utfrysning och trakasserier. En man som avslöjat oegentligheter berättar att arbetsgivaren tvingade honom att gå i rådgivning för ”psykiska besvär”, en annan att han beskrevs som psykiskt labil i den rapport som företaget skrev med anledning av anklagelserna om missförhållanden. En kvinna berättar att hennes man, som jobbade på samma bank som hon själv, fick sparken.
Många knäcktes och utvecklade till slut psykiska problem såsom depression, ångest och panikattacker eller alkoholism.
Syftet med att framställa visselblåsaren som mentalt labil är, enligt forskarna bakom studien, att avleda uppmärksamhet från anklagelserna som riktas mot arbetsgivaren.
Inget av de 25 företagen eller organisationerna som ingick i studien var tacksamma över att visselblåsaren påtalat oegentligheterna eller hade för avsikt att rätta till problemen. Samtliga valde antingen att helt förneka anklagelserna eller att demonisera visselblåsaren.
Under våren 2016 kom den svenska regeringen med ett förslag om stärkt skydd för visselblåsare.
*Studien heter "How Organizations Use Mental Health To Discipline Whistleblowers and Undermine their Message" och har gjorts av forskare vid Warwick Business School.