Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Unionen ska jobba för säkra fotbollsmatcher

Nästa år kan det finnas utbildade arbetsmiljöombud bland spelarna i Fotbollsallsvenskan och Superettan. Tanken är att det är Unionen som ska hålla i utbildningarna och att spelarna själva ska kunna stoppa matcher som upplevs hotfulla.
Petra Rendik Publicerad
Emil Langvad/TT
Det var vid en kvalmatch mellan Helsingborg och Halmstad den 20 november i år som supportrar stormade planen och slet av tröjan av Helsingborgs Jordan Larsson. Emil Langvad/TT

För några veckor sedan utspelade sig skandalscener på Olympiaarenan när maskerade män tog sig in på planen och attackerade Jordan Larsson när det stod klart att Helsingborgs IF inte spelar i Allsvenskan nästa år.

Svenska spelarföreningen ser mycket allvarligt på händelsen. Magnus Erlingmark, spelarföreningens ordförande, sa i en intervju i DN att man nu ser över möjligheterna att utbilda arbetsmiljöombud bland spelarna i lagen så att de själva kan fatta beslut om att avbryta en match om arbetsmiljön inte känns säker.

Förhoppningen är att det är Unionen som skulle hålla i utbildningarna av skyddsombuden. Stefan Eriksson, avtalsansvarig ombudsman på Unionen, bekräftar att diskussion inletts med spelarfacket.

– Vi är lika angelägna som spelarföreningen att få riktiga arbetsmiljöombud i lagen som ska ha samma befogenheter som arbetsmiljöombud på vilken arbetsplats som helst. Spelarnas jobb är ju att spela fotboll.

I dag är det domaren som avbryter en match om läget bedöms som hotfull. Men om lagen får egna arbetsmiljöombud, tillsatta enligt konstens alla regler, kommer de i praktiken själva kunna stoppa en match som känns farlig med hänvisning till arbetsmiljölagen.

Är det inte ett väldigt stort ansvar att lägga på enskilda spelare?
– Ja, såklart det är. Men ofta handlar det om att avbryta arbetet tills faran är undanröjd och det behöver inte bli en långdragen process.

Stefan Eriksson tror inte att det är en omöjlighet att lagen har arbetsmiljöombud redo att rycka ut till säsongen kör igång nästa år. Men först måste några också vilja axla rollen.

– Vi har ju redan lagombud i lagen men det är alltid en styrka med flera ombud. Så nu måste vi tillsammans med spelarföreningen informera lagen och spelarna om vad uppdraget går ut på.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.