
För några veckor sedan utspelade sig skandalscener på Olympiaarenan när maskerade män tog sig in på planen och attackerade Jordan Larsson när det stod klart att Helsingborgs IF inte spelar i Allsvenskan nästa år.
Svenska spelarföreningen ser mycket allvarligt på händelsen. Magnus Erlingmark, spelarföreningens ordförande, sa i en intervju i DN att man nu ser över möjligheterna att utbilda arbetsmiljöombud bland spelarna i lagen så att de själva kan fatta beslut om att avbryta en match om arbetsmiljön inte känns säker.
Förhoppningen är att det är Unionen som skulle hålla i utbildningarna av skyddsombuden. Stefan Eriksson, avtalsansvarig ombudsman på Unionen, bekräftar att diskussion inletts med spelarfacket.
– Vi är lika angelägna som spelarföreningen att få riktiga arbetsmiljöombud i lagen som ska ha samma befogenheter som arbetsmiljöombud på vilken arbetsplats som helst. Spelarnas jobb är ju att spela fotboll.
I dag är det domaren som avbryter en match om läget bedöms som hotfull. Men om lagen får egna arbetsmiljöombud, tillsatta enligt konstens alla regler, kommer de i praktiken själva kunna stoppa en match som känns farlig med hänvisning till arbetsmiljölagen.
Är det inte ett väldigt stort ansvar att lägga på enskilda spelare?
– Ja, såklart det är. Men ofta handlar det om att avbryta arbetet tills faran är undanröjd och det behöver inte bli en långdragen process.
Stefan Eriksson tror inte att det är en omöjlighet att lagen har arbetsmiljöombud redo att rycka ut till säsongen kör igång nästa år. Men först måste några också vilja axla rollen.
– Vi har ju redan lagombud i lagen men det är alltid en styrka med flera ombud. Så nu måste vi tillsammans med spelarföreningen informera lagen och spelarna om vad uppdraget går ut på.