I flera europeiska länder görs i dag stora nationella satsningar på forskning om hur de elektromagnetiska fälten, som mobilstrålningen, påverkar oss. I Sverige finns inget motsvarande.
I slutet av förra året gav regeringen Vetenskapsrådet i uppdrag att kartlägga forskningen och föreslå en inriktning.
Många har hoppats att det ska resultera i ett nationellt forskningsprogram.
- Jag tror att alla parter, däribland LO, Strålskyddsinstitutet och mobilbranschen, är överens om att det behövs. Även om det säkert finns olika uppfattningar om innehållet, säger Jan Rudling.
TCO har framfört att man vill se ett brett forskningsprogram om hälsoeffekterna av de elektromagnetiska fälten. Vid ett möte i september presenterade Vetenskapsrådets expertgrupp sina preliminära slutsatser. Jan Rudling upplevde att expertgruppen inte var beredd att satsa på ett nationellt program.
- Vi upprepade vår ståndpunkt och man sa att man skulle beakta våra åsikter. Vad som kommer att stå i rapporten vet vi inte, säger Jan Rudling.
Förutom oron för mobilstrålningen finns fler skäl till varför det bör finnas ett nationellt forskningsprogram, anser han.
- De forskare vi har på området börjar bli gamla och någon måste kunna förstå den internationella forskningen framöver.
TCO vill se ett fem- till tioårigt program där man har möjlighet att bygga upp en forskargrupp med tvärvetenskaplig inriktning, förklarar Jan Rudling.
- Det här forskningsområdet är svårt, udda och kontroversiellt och behöver därför stöd i början.
Expertgruppens sekreterare Margareta Larsson vill varken dementera eller bekräfta experternas inställning.
- De har varken sagt det ena eller det andra utan bara fört diskussioner på interna arbetsmöten, säger hon.
Vetenskapsrådet ska lämna sin rapport till regeringen den 1 november.
ANITA TÄPP