Enligt 2002 års rapport från FN-organet ILO, International Labour Organisation, sker 270 miljoner arbetsplatsolyckor i världen varje år. Drygt två miljoner människor dör på grund av dåliga, farliga och ohälsosamma arbetsplatser.
I Sverige skedde 60 dödsolyckor under 2002, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. 120 000 arbetsskador anmäldes, varav 60 procent var belastningsskador medan 20 procent relaterades till organisatoriska eller sociala faktorer.
Workers Memorial Day har uppmärksammats allt mer och är nu officiell helgdag i tio länder. Men i Sverige har hittills bara LO agerat. I morgon hålls elva regionala konferenser med temat belastningssjukdomar. Drygt 1 000 regionala skyddsombud och huvudskyddsombud är anmälda.
- Vi har försökt få med oss TCO sedan förra året, men man har hela tiden sagt att man inte har kapaciteten. Det är synd eftersom dagen syftar till hälsa och säkerhet för alla arbetstagare, säger Christina Järnstedt på LO:s löne- och välfärdsavdelning.
På frågan varför TCO inte gjort något, säger ordförande Sture Nordh:
- Vi har bedömt att våra förbunds engagemang inte är tillräckligt stort för att vi ska få gensvar för någon aktivitet. Som det här uppropet är formulerat så handlar det mest om olyckor och skador som berör kollektivsidan och många hos oss tycker det är viktigare att lyfta fram andra aspekter, som stress och psykiska belastningar.
- Men vår målsättning framöver är att koppla ihop de frågor som är angelägna för oss med denna dag.
Hans Kotzan, arbetsmiljöhandläggare på Sif, är besviken.
- Jag har försökt driva frågan inom TCO i ett års tid. Det här handlar om att hedra minnet av dem som råkat illa ut och även många tjänstemän blir sjuka. Om LO fokuserar på belastningsskador så skulle TCO kunna fokusera på stressrelaterade sjukdomar. Nu måste Sif gå i spetsen för det här.
ANITA TÄPP