- Sif tillhör inte det mest generösa förbundet kan man konstatera. Det är sorgligt. De homo- och bisexuella är en stor grupp och finns på alla arbetsplatser. Vi måste jobba som sjutton för att få bort fördomarna, som ju bara försämrar arbetsklimatet, säger Sifs jämställdhetsansvariga Eva Avner.
Enligt enkäten är män inom TCO minst öppna med sin sexuella läggning. I Sif är det bara 60 procent av alla homo- och bisexuella som är öppna, att jämföra med 80 procent av HTF:arna, 90 procent av journalisterna och 100 procent av Teaterförbundets medlemmar.
Enligt Carina Bildt, forskare och docent på Arbetslivsinstitutet kan en förklaring till att exempelvis HTF:s medlemmar ger en mer tolerant bild vara att förbundet arbetat aktivt mot fördomar om homo- och bisexuella.
En annan förklaring kan, enligt Eva Avner vara att HTF har fler kvinnliga medlemmar och organiserar anställda på RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande.
- Men jag vill inte på något sätt förta HTF:s insatser. Vi på Sif måste vidga vårt arbete.
Enligt undersökningen finns det stora brister i hur lagen om förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning efterlevs. Forskarna påpekar att fackens uppgift är att öka kunskapen bland sina medlemmar och se till att lagen följs.
- Vi jobbar väldigt mycket med antidiskrimineringsarbete. Just nu sker en kompetenshöjning inom förbundet, och även om fokus ligger på jämställdhet och etnisk mångfald så tror jag att det kommer att spilla över även på andra grupper. Sif vill vara ett öppet förbund som bryr sig, ett förbund som skapar arbetsplatser där alla får plats, säger Eva Avner.
LINDA SVENSSON