Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Sif organiserar om för 65 miljoner

Bättre fungerande a-kassa och utökad facklig service till medlemmarna runt om i landet. Det är målet för den största omställningen i Sifs historia.
Publicerad
Till en kostnad av 65 miljoner kronor ska mellan 55 och 60 anställda ställas om för andra uppgifter. Efter att ha diskuterat med ordförandena i Sifs avdelningar och lyssnat till en debatt i förbundsfullmäktige tog förbundsstyrelsen i dag det definitiva beslutet att centralisera a-kassan, ekonomin och medlemsregistret.
Redan i dag jobbar 33 personer centralt på Sifs a-kassa i Stockholm. De har sina lokaler i Sifhuset och ska nu bli dubbelt så många. Inga a-kassehandläggare blir kvar på avdelningskontoren, där i dag ett 80-tal anställda jobbar med a-kasseärenden på hel- eller deltid.
Förbundets medlemsadministration sysselsätter 76 personer, flertalet på avdelningskontoren. Meningen är att det arbetet ska centraliseras och lokaliseras till Sifkontoret i Malmö.
Så gott som all ekonomihantering - i dag 39 personer - centraliseras till Stockholm.
Som ett resultat av åtgärderna väntas 25-28 administrativa tjänster kunna ställas om för mer medlemsnära kontakter och rådgivning, till exempel arbetsplatsbesök och frågor som rör löner, arbetsmiljö samt kompetens och karriär.
- Vi centraliserar administrativa funktioner och decentraliserar medlemsnära arbete för att också kunna ge bättre stöd till klubbar och förtroendevalda, sa styrelseledamoten Karl-Eric Hallgren under tisdagens debatt i förbundsfullmäktige.
- För en facklig organisation är regionalpolitiska hänsyn underordnade.
Det senare sa Hallgren som kommentar till önskemål att lokalisera a-kassan till Luleå eller annan ort, där hyreskostnader och personalomsättning är lägre än i Stockholm.
Omskolning av administratörer och nyrekrytering samt flyttning beräknas kosta 65 miljoner, en summa som ska fördelas mellan Sif och a-kassan, som är en egen juridisk person. Delar av förbundets kostnader kan komma att finansieras av den s k framtidsfonden, som står till styrelsens förfogande för strategiskt utvecklingsarbete.
Avsikten är inte att omställningen ska tvinga fram uppsägningar av personal. Några löften ges dock inte för perioden efter nästa kongress 2004.
Efter förhandlingar ska den nya organisationen börja genomföras i mars nästa år och vara i drift vid årsskiftet 2003/04. Omskolning av personal ska pågå fram till våren 2005.
Beslutet i förbundsstyrelsen var inte enhälligt. De två personalrepresentanterna stod fast vid sin reservation från 25 oktober till förmån för att behålla nuvarande organisation med fullservicekontor i hela landet. Även styrelseledamoten Viola Backlund, Mellannorrland, reserverade sig av samma skäl.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.