- Förra året började jag få samtal från unga tjejer på SPCS som mådde dåligt. De här tjejerna på supportavdelningen är satta under hård psykosocial stress. En chef sitter och övervakar dem hela tiden. Han checkar hur många samtal de tar och ifrågasätter till och med när de behöver gå på toaletten.
Enligt Anders Berge har flera av de anställda sagt upp sig själva.
- Det har gått så långt som att företagshälsovården har uppmanat folk att säga upp sig för att inte äventyra sin hälsa. Och a-kassan gör undantag för dem och låter dem slippa den karenstid man annars har om man säger upp sig själv, säger Anders Berge.
Sifs uppgifter tillbakavisas av SPCS vice vd Björn Lang. Enligt honom är personalomsättningen låg i jämförelse med andra företag i branschen. Nyligen har företaget också genomfört en personalundersökning.
- Den visar positiva resultat.
Några varningssignaler om att det skulle vara dåliga arbetsförhållanden på supportavdelningen, säger han sig inte ha fått.
Anders Berge säger sig ha fått många nya samtal från pressade anställda den senaste tiden.
- Men företaget anser inte att de har något större problem. De bara tutar och kör.
Nu kräver Sif att företaget tecknar kollektivavtal, något som skulle ge facket möjlighet att påverka arbetsförhållandena. Hittills har SPCS motsatt sig kollektivavtal stenhårt.
- Det är en arbetsplats där man missköter personalen, det är horribelt hur de har det, säger Mathias Åström på Sifs förhandlingsavdelning.
För att tvinga fram ett kollektivavtal överväger nu Sif att sätta SPCS i blockad och att ta ut medlemmarna i strejk. Eftersom det inte finns något kollektivavtal finns inte heller fredsplikt.
Björn Lang, SPCS vice vd, vill inte uttala sig om företagets beredskap att teckna kollektivavtal.
- Vi har inget principiellt emot facket, utan uppmuntrar de anställda att vara med.
NIKLAS HALLSTEDT