Sedan en förstudie gjorts, där förtroendevalda, regionchefer och ombudsmän intervjuats, är nu en pilotutbildning planerad i november. Utifrån den ska sedan ett utbildnings- och informationsmaterial tas fram.
- Vi har ännu lite lösa funderingar på hur vi ska gå vidare, om vi exempelvis ska fortsätta ensamma eller ha en samarbetspartner med kvalitetssäkrad kunskap på området, säger Hans Kotzan.
Förstudien har gjorts i samarbete med Alnagruppen, som är fackets och arbetsgivarnas organisation mot alkohol och droger i arbetslivet.
Intervjuerna visade att det finns ett stort behov av en utbildning på arbetsplatserna. De tillfrågade önskar bland annat hjälp med att ta fram en alkohol- och drogpolicy och få information om hur frågan kan drivas på arbetsplatsen liksom hur man upptäcker problemen och kan jobba med rehabilitering.
- Studien visade också att det finns stora brister när det gäller det förebyggande arbetet på företagen. Det här kan vara ett jobbigt och känsligt ämne att jobba med, säger Hans Kotzan.
Tanken är att anställda vid Sifs avdelningar regelbundet ska erbjuda de förtroendevalda utbildning om drog- och missbruksproblem framöver. Enligt planen ska de Sifanställda börja utbildas i vår varpå 300 förtroendevalda får utbildningen nästa år. Under 2007 och 2008 beräknas årligen 600 förtroendevalda utbildas.
Utbildningens innehåll diskuteras fortfarande.
- Men vi har sagt att man exempelvis borde lyfta upp skillnaden mellan kvinnors och mäns missbruk, vilket ofta glöms bort. Viktigt är också att man får lära sig mer om vilka signalerna på ett missbruk kan vara. Ibland kan det vara svårt att avgöra om en person har stressrelaterade problem eller drogproblem, säger Hans Kotzan.
- Vid skapandet av en turordningslista finns risk för att medlemmar med missbruksproblem hamnar längre upp än de borde. Då behöver klubbarna stöd för att kunna hantera den situationen och den problematiken är också viktig att lyfta fram.
ANITA TÄPP