
På senare år har flera politiska beslut tagits för att komma till rätta med de växande sjuktalen. Men trots det har tjänstemännens psykosociala arbetsmiljö försämrats på flera områden. Det visar en genomgång som Arbetsvärlden gjort av Arbetsmiljöverkets undersökningar de senaste tio åren.
Arbetsmiljön har särskilt försämrats bland tjänstemän inom kontor och kundservice där 36 procent svarar att de har svårt att släppa jobbet på fritiden, jämfört med 32 procent för tio år sedan. Hela 53 procent uppgav 2015 att de jobbar trots att de är sjuka, till skillnad från 45 procent 2005. Det har även blivit fler som känner olust när de går till jobbet.
Trots de försämrade siffrorna säger Clas Jansson, chef på den försäkringsrättsliga enheten på LO-TCO Rättsskydd, att han hade väntat sig ännu sämre resultat.
– Mitt intryck är att arbetsmiljön har blivit sämre de senaste åren och det är märkligt att det inte framgår av statistiken. Anledningen är sannolikt att människor inte anmäler sina arbetsskador. Mellan 2014 och 2015 har vi ”tappat” ca 140 miljoner kronor i livräntor för att folk inte anmäler sina skador. Det är vad vi ser här på Rättsskyddet, säger Clas Jansson till Arbetsvärlden.
Han är kritisk till att allt färre har företagshälsovård i dag än tidigare och att det särskilt gäller grupper som är mest utsatta, till exempel bemanningsanställda och telefonförsäljare.
– Det handlar om mycket rutinartade och enahanda jobb där tjänstemännen är hårt övervakade.
Även ingenjörer och tekniker har svårare att släppa tankarna på jobbet nu än för tio år sedan – hela 53 procent. Bland dem har dock de som jobbar trots att de är sjuka minskat något, från 45 till 43 procent. Nästan sex av tio uppger att de har för mycket att göra.