Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Öppna kontorslandskap leder till övertid

Bullret i kontorslandskap leder till att anställda gör fler fel och blir mindre produktiva. I en ny studie uppger nära en fjärdedel att de måste jobba över för att få ro att avsluta arbetsuppgifterna.
Linnea Andersson Publicerad 14 februari 2014, kl 11:10
NTB / TT
En av fyra som jobbar i kontorslandskap känner sig tvungna att jobba övertid för att få arbetsro när kollegorna gått för dagen, enligt en dansk studie. NTB / TT

Ideligen ringande telefoner och pratsjuka kollegor. Kombinationen bildar tillsammans med alla andra kontorsljud ett buller som leder till huvudvärk och stress för de utsatta. Det skriver Du&Jobbet och hänvisar till en studie som nyligen genomförts i Danmark.

En av fyra menar dessutom att bullret tvingar dem att stanna kvar på jobbet efter kontorstid för att beta igenom dagens arbetsskörd.

Förutom att övertiden leder till längre arbetsdagar, säger var fjärde att ljudnivåerna gör dem så utmattade att de har mindre tid över för familjen efter en dag på kontoret. Allra sämst mår kvinnor av bullret. Bland dem klagar 28 procent på huvudvärk, till skillnad från 15 procent av männen.

Hela sex av tio som jobbar i öppna landskap säger att de har svårt att koncentrera sig och nästan två av tre att de arbetar som mest effektivt i eget rum. Endast 13 procent säger sig vara som mest effektiva i delade rum.

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]