Arbetsmiljön är ofta dammig och smutsig. I Kina och Indien kan lönen vara en krona i timmen, arbetsveckan 80 timmar.
- Kina har den absolut största kapaciteten för klädtillverkning, arbetstagarna har knappt några rättigheter och fria fackföreningar är förbjudna, säger Joel Lindefors.
Att dyrare kläder produceras under bättre förhållanden är förmodligen en falsk bild.
- Adidas betalar 1,4 miljoner pund till David Beckham i sponsorpengar medan den som jobbar i en kinesisk skofabrik tjänar en krona i timmen.
Nu avkrävs JC, Åhléns, Nike, Diesel, Stadium med flera ansvar: Finns uppförandekoder eller etiska riktlinjer? Hur kontrolleras arbetsvillkoren? Tillåts oberoende kontroll av fabrikerna? Finns globala avtal med en facklig organisation?
- Det är företagen som säljer kläder i väst som har ansvaret. Det är de som sätter priserna. Konsumenterna vill inte ha en tröja som tillverkats under ruttna förhållanden, de vill att det går schyst till, säger Joel Lindefors.
Om konsumenterna ställer lika stora krav på socialt ansvarstagande som på kvalitet och design så skulle situationen förändras, tror Joel Lindefors. Även LO och TCO skulle kunna ta ett större ansvar, förebild skulle kunna vara Rättvisemärkt.
Kampanjen Rena Kläder har funnits i Europa sedan 1989, bakom den står bland annat Industrifacket, Handels, Röda Korsets ungdomsförbund och Svenska Kyrkans Unga.
CHRISTINA SWAHN