Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Modebutiker avkrävs ansvar för arbetsförhållanden i textilindustrin

Respekteras de mänskliga rättigheterna i de fabriker där era varor tillverkas? Frågan ställs till 18 kläd- och skoföretag som i dag får ta emot drygt 3 000 vykort från konsumenterna. Kampanjen Rena kläder överlämnar vykorten.
Publicerad
- Vi vill sätta press på klädåterförsäljarna så att de får veta att kunderna bryr sig om de hårda villkor som kläderna produceras under, säger Joel Lindefors, koordinatör för Rena Kläder.
Arbetsmiljön är ofta dammig och smutsig. I Kina och Indien kan lönen vara en krona i timmen, arbetsveckan 80 timmar.
- Kina har den absolut största kapaciteten för klädtillverkning, arbetstagarna har knappt några rättigheter och fria fackföreningar är förbjudna, säger Joel Lindefors.
Att dyrare kläder produceras under bättre förhållanden är förmodligen en falsk bild.
- Adidas betalar 1,4 miljoner pund till David Beckham i sponsorpengar medan den som jobbar i en kinesisk skofabrik tjänar en krona i timmen.
Nu avkrävs JC, Åhléns, Nike, Diesel, Stadium med flera ansvar: Finns uppförandekoder eller etiska riktlinjer? Hur kontrolleras arbetsvillkoren? Tillåts oberoende kontroll av fabrikerna? Finns globala avtal med en facklig organisation?
- Det är företagen som säljer kläder i väst som har ansvaret. Det är de som sätter priserna. Konsumenterna vill inte ha en tröja som tillverkats under ruttna förhållanden, de vill att det går schyst till, säger Joel Lindefors.
Om konsumenterna ställer lika stora krav på socialt ansvarstagande som på kvalitet och design så skulle situationen förändras, tror Joel Lindefors. Även LO och TCO skulle kunna ta ett större ansvar, förebild skulle kunna vara Rättvisemärkt.
Kampanjen Rena Kläder har funnits i Europa sedan 1989, bakom den står bland annat Industrifacket, Handels, Röda Korsets ungdomsförbund och Svenska Kyrkans Unga.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.