Av svaren framgår att 96 procent av cheferna trivs mycket bra eller ganska bra på sin arbetsplats. Genomsnittslönen ligger på 31 139 kronor per månad och nästan hälften, 46 procent, har någon form av bonuslön/prestations/resultatbaserad lön. Åtta av tio har också en eller flera löneförmåner, som en privat pensionsförsäkring och tjänstebil, utöver grundlönen.
De flesta chefer känner sig trygga på arbetet. 62 procent upplever att de har en säker anställning, sju av tio anser sig vara ohotade ifråga om befattningen och arbetsuppgifterna. Men endast hälften känner sig trygga då det gäller möjligheten till kompetensutveckling. Tre av fyra har haft utvecklingssamtal under det senaste året men färre än hälften, 45 procent, uppger att de åtgärder som utlovats uppfyllts.
Var tredje chef anser att övertiden tar för stor del av livet. En av tre, 36 procent, arbetar 46 timmar eller mer en genomsnittlig vecka. Tjugo procent har varken kontant övertidsersättning eller extra semester. Nära hälften anser att det är viktigt att ett företag har kollektivavtal men var tredje arbetar på ett företag där det saknas.
På frågan om man helst vill att nästa jobb ska vara inom eller utom IT- och telekombranschen svarar 59 procent att de vill stanna i branschen. 23 procent uppger att de vill till en annan bransch, 18 procent att de inte vet eller inte vill svara på frågan.
I undersökningen har ingen direkt fråga ställts om varför cheferna vill byta bransch. Men när de fått ta ställning till vad som är viktigast för att förbättra den egna arbetssituationen hamnar större inflytande, bättre interninformation och en bättre lönepolitik i topp.
- Om IT-branschen ska komma upp i högvarv igen och attrahera kompetenta och engagerade kvinnor och män krävs ordning och reda, anständiga arbetsvillkor och möjlighet till personlig kompetensutveckling, säger Sifs ordförande Mari-Ann Krantz i en kommentar.
ANITA TÄPP