- Alstom såg att de hade svårt att rekrytera och behålla kvinnliga ingenjörer inom teknikutveckling, och ville göra något åt det, säger Annika Vänje.
Hon tog, i samarbete med företagsledningen, fram en modell för förändringsarbete i syfte att öka andelen kvinnliga teknikutvecklare och chefer. Fyra aspekter framträdde som helt avgörande:
? värderingen av teknik - de kvinnliga cheferna beskrev ofta sina enheter som stödfunktioner, medan männen såg sina som viktiga delar i produktionen
? hur man relaterar sig själv och yrket civilingenjör - både mäns och kvinnors schablonbild av en ingenjör är en man
? formella karriärvägar
? rekrytering och nätverk
- Vi kom fram till att man skulle skapa en kompetensbank bland kvinnorna, med deras kvalifikationer, utbildning och erfarenhet. Då får man svart på vitt vad man kan, säger Annika Vänje.
Ett problem, enligt avhandlingen, är att kvinnor, trots en civilingenjörsexamen, inte förväntas bära med sig teknikkunnande på samma sätt som män.
På Alstom fanns 10-12 kvinnliga chefer av totalt runt 200, en normal siffra för ett verkstadsföretag. De satt ofta lite vid sidan av, en starkt bidragande orsak till att de inte fick del av de informella nätverken i samma utsträckning som männen, tror Annika Vänje.
Innan förändringsprogrammet kunde sjösättas såldes Alstom i Finspång till Siemens. Tongivande chefer lämnade företaget, och projektet rann ut i sanden. På torsdag ska Annika Vänje försvara sin avhandling på Luleå tekniska universitet.
LINDA SVENSSON