I intervjuer med anställda som Swedwatch gjort på den rumänska fabriken framkommer det att både arbetsvillkor och arbetsmiljö till stora delar är undermåliga. I en del fall är lönerna så låga att de inte täcker basbehovet för en familj även om båda föräldrarna jobbar på fabriken. Skyddet vid exempelvis olycksfall är otillräckligt. De anställda omfattas visserligen av obligatoriska statliga försäkringar, men enligt rapporten är det välkänt att dessa inte fungerar. Och det handlar inte om några riskfria jobb. På fabriken används kemikalier som är förbjudna i Sverige på grund av hälsoriskerna.
- Vi har inga speciella procedurer, vi måste ha direktkontakt med kemikalierna. De vägrar ge oss tillräckligt med skyddshandskar, säger en anställd i rapporten.
Enligt de anställda förekommer också olika former av diskriminering vid fabriken.
Liknande anklagelser kommer också från de anställda vid den mexikanska fabriken, där de dessutom upplever att det förekommer direkt antifacklig verksamhet.
I Swedwatch rapport ingår också ett uttalande från Assa Abloys vd Bo Dankis. Han hävdar att delar av rapportern bygger på gamla uppgifter, medan andra delar är direkt felaktiga. "Våra medarbetare ska ha bra arbetsförhållanden - oavsett var de är anställda i världen", skriver Dankis.
Gösta Johnsson som företräder Sif i Assa Abloys europiska företagsråd säger att utvecklingen på den rumänska fabriken går åt rätt håll.
- Det har varit bristfälligheter, men nu är man på god väg framåt. I dag finns en bra kommunikation mellan fack och ledning. De uppgifter som Swedwatch har är inte färska.
Också när det gäller arbetsmiljön sker det förändringar, enligt Gösta Johnsson.
- Det senaste jag hörde är att samtliga på fabriken ska genomgå en hälsoundersökning. Det visar att man har tagit till sig av kritiken.
Gösta Johnsson har själv träffat sina fackliga kollegor i Rumänien vid ett flertal tillfällen. Däremot är det ännu ingen från de svenska facken som besökt fabrikerna i Mexiko.
- Vi vill ju komma in via de fackliga kanalerna, inte via företagsledningen, men ännu har vi inte fått någon respons. Vi vill inget hellre än att reda ut det här, men vi vill höra det med egna öron.
NIKLAS HALLSTEDT