Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

"Jag konfronterade min kollega"

"Visa att du finns där så länge hon behöver dig och var inte rädd för starka reaktioner. Ha tålamod men sätt också gränser för hur mycket du tänker tåla."
Petra Rendik Publicerad 24 juni 2013, kl 14:23
Misshandlad kollega

"Jag förstod ganska snabbt att Maries sambo inte var snäll mot henne eftersom jag känner henne privat och har träffat mannen.

Jag har också varit med om att en närstående blivit misshandlad av sin sambo, så jag kände igen tecknen. Marie tystnade liksom och ville aldrig hänga med ut på en middag eller ta en fika efter jobbet. Hon slutade också att rida, hon som alltid älskat hästar. Sen såg jag små blåmärken på hennes armar ibland, hon kunde aldrig riktig förklara hur hon fått dessa.

När jag konfronterade henne var jag fruktansvärt nervös och självklart blev hon vansinnig på mig. Men då förstod jag att jag var rätt ute.

I flera veckor vägrade hon prata med mig men jag envisade med att säga hej och visa att jag fanns där.

Det är vad man som vän eller kollega måste göra, man måste finnas där med ord och handling. Du ska inte tro att en person som är så under isen kommer slänga sig om halsen på dig och tacka för hjälpen. Inte på en gång. Men det är tufft och det var lite lättare för mig som också är god vän med Marie.

När Marie sen berättade agerade jag snabbt. Jag "skvallrade" för vår närmsta chef. Fy, jag hade sådan ångest för det, länge. Men jag gick på magkänslan, jag visste att han skulle agera på ett bra sätt, vilket han också gjorde.

Jag tror att som kollega ska man inte tro att allt är bra bara för att hon har lämnat en man som slår. Marie var som en skör fågel under en lång tid. Hon var rädd och självkänslan var i botten. Hon inbillade sig länge att det var hennes fel att mannen slog och förnedrade. Jag blir arg bara jag tänker på det.

Mitt råd är att inte ge inte upp om en vän som mår dåligt. Visa att du finns där så länge hon behöver dig och var inte rädd för starka reaktioner. Ha tålamod men sätt också gränser för hur mycket du tänker tåla."

Arbetsmiljö

5 sätt att bota din telefonskräck

Är du en textare eller ringare? Många tycker att det är en plåga att ringa, speciellt den yngre generationen. Men det finns hjälp för den som vill bota sin telefonskräck.
Lina Björk Publicerad 20 maj 2024, kl 06:06
till vänster en gammeldags telefon. Till höger en kvinna som ser rädd ut.
Många, speciellt i den yngre generationen, föredrar att kommunicera via text framför att ringa. Foto: Shutterstock

Som tjänsteman ingår telefonen ofta i arbetsredskapen. Men inte alla uppskattar att lyfta på luren för att kontakta kollegor och kunder. Enligt en Sifoundersökning, gjord på uppdrag av mobiloperatören Halebop, känner många obehag av att ringa. Bland yngre i åldrarna 18 till 29 år upplevde hälften någon form av telefonskräck. Angela Ahola är doktor i psykologi och förklarar att det inte är så konstigt eftersom den yngre generationen är vana att kommunicera i helt andra kanaler. 

Angela Ahola
Angela Ahola. Foto: Sören Vilks

–  Den yngre generationen kommunicerar via chattar, sms och sociala medier. Den äldre har haft hemtelefon och har vant sig att svara i telefon utan att veta vem det är på andra sidan luren. 

Enligt Angela Ahola kan telefonfobi länkas samman med andra typer av social ångest eller oro. Vi har en grundläggande rädsla för att bli kritiserade, granskade och bedömda. 

I ett telefonsamtal interagerar vi i realtid med den andra. Vi ska där och då, direkt, skapa en relation. Till skillnad från när du skriver ett mejl och kan vrida och vända på formuleringar.

– Människor är slaviskt måna om att bli omtyckta och accepterade. Det hade vi nytta av när vi var beroende av att ingå i grupper för att överleva för tusentals år sedan. Men rädslan som räddade oss tidigare i evolutionen lägger krokben för oss nu, säger Angela Ahola. 

Öva på att bemöta rädslan 

När kroppen upplever rädsla börjar den svettas, pulsen ökar och muskler spänns. Allt för att förbereda sig på det hot som ska överlevas. Det är såklart inte den bästa sinnesstämningen att befinna sig i när du ska ringa ett samtal. Men det finns sätt att öva på att närma sig rädslan. 

Telefonskräck - så slipper du den


1. Börja långsamt. Ring en telefonsvarare och prata in ett meddelande som du övat på. Lyssna på signalerna och låt ljudet bli något bekant. 

2. Ring en person du redan känner. Du kan också be en person du känner ringa dig så att du kan förbereda dig på inkommande samtal. 

3. Ring en restaurang och beställ mat. Här är samtalet förutsägbart. Du ska säga vad du vill äta och personen på andra sidan kommer att säga hur lång tid det tar innan du kan hämta upp maten. 

4. Ring en person du inte känner på till exempel ett kundföretag och ställ en konkret fråga. 

5. När du känner dig bekväm, ring en obekant person och ställ en öppen fråga, där svaret kan leda till ytterligare frågor eller diskussion.   

Källa: Angela Ahola.