Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Här är årets hetaste kontorstrend

Ljuddämpare, milda pasteller och fluffiga former dominerar kontorsinredningen på årets möbelmässa i Stockholm som pågår just nu. En annan trend är smarta möbler som stänger ute ljud och ger avskildhet på kontoret.
Petra Rendik Publicerad
Man pratar i telefon i ett fyttbart och ljudisolerat bås.
När chefen pratade för högt i telefon tog medarbetarna på Framery fram ett flyttbart och ljudisolerat bås. Foto: Jussi Laitinen (Framery Oy)

Så vansinnigt mycket nytt kan man väl inte säga att Stockholm Furniture & Light fair, världens största mötesplats för skandinavisk design, bjuder på. Inte när det kommer till offentliga miljöer i alla fall, i stora drag känns mycket igen från förra årets mässa.

Överallt syns pastellfärgade kontorsmöbler, mycket är pudrigt rosa och vaniljgult. Även furu dyker upp här och där. Det vita sterila kontoret är passé, i stället ska inredningen kännas som en vänlig omfamning.

Och det blir nästan ironiskt.

För kanske är det bara en känsla men rätt påtagligt är det att möbelbranschen försöker hitta lösningar på hur vi ska hålla under ett helt arbetsliv i ett allt tuffare klimat där kraven blivit fler och sittplatserna färre. Som en av utställarna förklarade: "Förr räknade man med hundra stolar på hundra anställda, i dag ska vi vara glada om hälften av sittplatserna finns kvar".

Och hur löser man det då?

Genom fiffiga små sittmöbler som kan byggas på eller plockas isär likt lego. Stolarna är lätta att flytta på ifall du plötsligt får för dig att bilda öar för spontana möten som helst inte varar för länge. För det finns nämligen ingen risk att man blir sittande för länge, formen är lekfull och du ska kunna sitta lite som du vill men alldeles mysiga är de inte. Dessutom verkar ryggstöd vara omodernt.

De flesta utställare har också sina idéer om hur man absorberar ljud med olika avskärmare och möbler. Stänga av, stänga ute eller bara ta en kort paus är budskapet.

Ta till exempel finska företaget Framery och deras ”Phone booth”. Ett ljudisolerat flyttbart bås där du ska kunna jobba ostört utan att känna dig instängd. Idén föddes för sex år sedan när två medarbetare klagade på chefens ovana att pratat högt i telefon i kontorslandskapet. Killarna bad honom att dämpa sig, chefen kontrade med att ”ni kan ju skaffa mig ett telefonbås”, vilket de också gjorde.

Stockholm Furniture & Light fair pågår till och med den 11 februari.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.