I höstas projektanställdes Paula Hernandez som rehabiliteringsansvarig bland annat för att bygga upp ett nytt arbetssätt inom organisationen. En rehabgrupp tillsattes och en rad friskvårdsaktiviteter sattes igång. Företaget utsåg och utbildade också femton frivilliga hälsoinspiratörer bland de anställda.
Målet var att få ner sjukfrånvaron till sex procent fram till sommaren men i dag konstaterar Paula Hernandez dystert att det inte gått som förväntat. Till en början sjönk sjukfrånvaron ner till åtta procent men har under våren stigit till nära den ursprungliga igen.
- En förklaring är att det inte fungerat med företagsläkaren förrän nu. Men vi har också fortfarande mycket korttidsfrånvaro, många har haft influensa och några medarbetare har tyvärr också drabbats av allvarliga sjukdomar, säger Paula Hernandez.
- Det har varit tufft under hela våren och vi har fått inse att det tar längre tid att vända trenden. Men projektet fortsätter och vi hoppas att det vänder snart igen.
Paula Hernandez anser att man ändå vunnit en del i och med att man i dag fokuserar på frågan. Hon är också nöjd med att ytterligare krafttag mot korttidsfrånvaron tas genom att man nu anlitat ett företag som tar emot sjukanmälningar och anmälan om vård av barn.
- Det betyder att en sköterska ställer frågor om varför man är hemma första dagen och att hon ringer efter tre dagar och frågar hur man mår.
Personalchef Lennart Carlsson är besviken på försäkringskassan.
- Det största problemet i frånvarostatistiken är de långa sjukfallen som står för 75 procent av frånvaron och som är svåra att styra. Vi trodde vi skulle kunna påverka försäkringskassan till att fatta snabbare beslut så att de långtidssjuka endera skulle bedömas vara så sjuka att de blir sjukpensionärer eller också har så pass mycket arbetskapacitet att vi skulle få i uppdrag att hitta sysselsättning. Men så har det inte blivit, säger han.
- Målet att få ner sjukfrånvaron till sex procent står fast.
ANITA TÄPP