Han har utrett huruvida den förbättrade arbetsmarknaden har kommit alla till del. Och det har den, utom för en grupp.
- Svaret blev att alla grupper utom en har fått förbättring av sysselsättningen, nämligen kvinnor födda utanför Europa som har bott i Sverige i minst tio år.
1997 var sju procent av kvinnorna födda utanför Europa förtidspensionerade. 2004 var andelen 15 procent. Bland svenskfödda kvinnor har det under samma period ökat från sex till åtta procent. Genomsnittsåldern bland de utlandsfödda var dessutom lägre än snittet för kvinnor totalt sett.
- Att vara invandrare i sig kan också ha betydelse tror jag. Man har tvingats bryta upp, man har ingen social förankring, inget stöd. Det gör ett slitsamt jobb extra påfrestande, säger Sven Nelander.
Han menar att facket har en viktig roll. För den som känner sig utsatt krävs det att någon annan påtalar ohållbara arbetsförhållanden.
- Vi har 1,1 miljoner invånare som är födda utomlands. De förväntas öka till 1,5 miljoner år 2020. Om många slås ut tidigt får det väldigt allvarliga konsekvenser.
LO kommer att gå vidare och fördjupa sina kunskaper i ämnet.
- Det är allas ansvar att göra något åt situationen. I första hand arbetsgivaren, men även facket, arbetskamrater, politiker, journalister, forskarvärlden och medmänniskor. Vi kommer att göra allt för att uppmärksamma och belysa de här frågorna, säger Sven Nelander.
LINDA SVENSSON