Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Fem företag åtalas för gruvolycka

Totalt 15 miljoner kronor i böter för fem olika företag. Det yrkar åklagaren nu på när åtal väcks efter dödsolyckan i LKAB:s gruva i Malmberget 2010, där far och son störtade 140 meter efter att en vajer släppt till den hisskorg de båda befann sig i.
Sandra Lund Publicerad
Carl-Johan Utsi/TT
Säkerheten brast i flera led när en pappa och hans son störtade med en hiss i LKAB:s gruva i Malmberget. Carl-Johan Utsi/TT

Utöver LKAB åtalas också fyra olika underentreprenörer till gruvjätten:  NCC, JUC Värmeteknik, ConMine och Kurt Andersson Grävmaskin AB. Åtalet gäller arbetsmiljöbrott vållande till annans död, och åklagaren Stig Andersson vid åklagarkammaren i Östersund yrkar på tre miljoner kronor per företag. Ett rekordbelopp när det gäller arbetsmiljöbrott.

Det var för fyra år sedan som olyckan för en 52-årig man och hans 21-årige son inträffade. De var båda anställda av JUC Värmeteknik som i sin tur hyrt ut dem till ConMine för arbete med den nya huvudnivån i LKAB:s gruva i Malmberget. Ett arbete som i sin tur NCC var huvudentreprenör för.  Under arbetet med att inspektera ett schakt befann de sig båda i en hisskorg som hölls upp av en mobilkran. Plötsligt lossnade vajern som hisskorgen var fäst i. De båda männen störtade 140 meter till botten av schaktet och avled.

Enligt åtalet har arbetsmiljön brustit på flera håll. Hisskorgen och kranen var inte tillverkade för att lyfta personer. Och där kommer Kurt Andersson Grävmaskin AB in i bilden, då det var företaget som hyrde ut mobilkranen. Samordningen mellan de olika företagen var otillräcklig. Riskbedömning saknades. Bland annat.

Att det tagit lång tid från själva olyckan till att åtal väckts JO-anmäldes tidigare i år av mamman till den 21-årige mannen och före detta frun till hans pappa. Enligt åklagarkammaren har det främst berott på överbelastning och en komplicerad utredning som sträckte sig över lång tid, och med många olika företag inblandade.

Ingen individ står åtalad, då det enligt åklagaren inte går att hitta och bevisa att en eller flera enskilda burit ansvar för det som hände. Utan i stället att det brustit i flera led i flera olika bolag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö: 1 av 3 har övervägt att byta jobb

Många har så dålig arbetsmiljö att de har funderat på att byta jobb. När anställda påpekar brister i arbetsmiljön händer ibland ingenting. Det visar en ny rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Carolina Högling Publicerad 28 januari 2025, kl 11:28
Arbetsmiljöproblem. Till vänster en kvinna vid ett skrivbord med en bordsfläkt på, till höger märkpennor och hörselkåpor.
Arbetsmiljöproblem får anställda att överväga nya möjligheter: Tre av tio vill byta jobb. Det visar en rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Fot: Leif R Jansson/TT/Claudio Bresciani/TT.

Drygt tre av tio har övervägt att byta arbetsplats på grund av sin arbetsmiljö. Av samma anledning har 29 procent övervägt att byta yrke. Den nyligen publicerade rapporten ”Sverige om arbetsmiljö” undersöker hur arbetstagare förhåller sig till arbetsmiljöfrågor.

–  Arbetsmiljö är avgörande för både individers hälsa och företags framgång. Vår rapport visar att det finns ett starkt engagemang, men också tydliga områden där vi kan förbättra kunskapen och hanteringen av arbetsmiljöfrågor, säger Sverre Lundqvist, processledare och kommunikatör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i ett pressmeddelande.

Viktigare för arbetstagaren än chefen

Undersökningen visar att 30 procent upplever att deras arbetsmiljö har en negativ effekt på hälsan. Majoriteten av de svarande tycker att arbetsmiljöfrågor ska uppmärksammas mer på arbetsplatsen. Det är dock betydligt fler arbetstagare än chefer som vill ha mer uppmärksamhet på arbetsmiljön.

Intresset för arbetsmiljöfrågor är stort och majoriteten anser sig ha goda kunskaper om dem. Samtidigt vill de flesta lära sig mer om arbetsmiljölagen och Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). 

Det blir ingen skillnad

Trots goda kunskaper hos arbetstagare hur arbetsmiljön bör se ut, är det inte alltid att de upplevda bristerna kommer fram till arbetsgivaren, enligt rapporten. De flesta uppger att de alltid, eller oftast säger till när de ser brister i arbetsmiljön. Den vanligaste anledningen till att inte rapportera om problem på arbetsplatsen är att anställda upplever att det ändå inte blir någon skillnad.

Vad är Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)?

SAM innebär att undersöka arbetsmiljön, vidta åtgärder för att minska eller ta bort risker, och utreda olyckor och ohälsa.