Jobbar man hemma är det oklart vilka regler som gäller för arbetsmiljö eller arbetstid. Om företaget ska säga upp personal kan man sitta extra löst. För att förstärka tryggheten för dem som distansarbetar tog EU:s fack och arbetsgivare fram ett avtal. Avtalet var unikt eftersom parterna tog fram det på frivillig väg genom förhandlingar, utan EU-direktiv. I Sverige hävdade facken att detta skulle leda till att villkoren för distansarbete skrevs in i avtalen. Men efter fjolårets avtalsrörelse är resultatet magert.
- Sifs uppfattning är att EU-avtalet inte är implementerat i avtalen, säger Sifs ombudsman Bo Hallberg.
Ingenting finns att läsa i avtalen om distansarbete. Däremot tas det upp i protokollen från förhandlingarna, men inte när det gäller Teknikarbetsgivarna som omfattar flest sifare. När det gäller livsmedelsbranschen och skogsindustrin har arbetsgrupper tillsatts. Inom Stål- och Metallförbundet uppmanas arbetsgivarna att skicka ut cirkulär. Inom IT-branschen ska information skickas ut som företagen ska beakta när avtal om distansarbete träffas med medarbetare.
- Det här visar på att parterna har intresse och förmåga att hantera frivilliga EU-avtal, säger Bo Hallberg.
I december ska resultatet av införandet rapporteras till de europeiska fack- och arbetsgivarorganisationerna. Samtidigt pågår införandet av ett EU-avtal om stress, också det framtaget av europeiska fack och arbetsgivare.
- Kommer inte det införas på ett tillfredsställande sätt kommer EU-kommissionen i framtiden att lagstifta i liknande frågor, säger Tore Sellgren.
CHRISTINA SWAHN