Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

"Det är bara piska i vårbudgeten, inga morötter"

Åtgärderna mot ohälsan är otillräckliga, anser Sif. Alltför mycket skjuts på framtiden.- Ersättningarna sänks i förhoppningen att det ska leda till fler i arbete, säger Sifekonomen Gösta Karlsson.
Publicerad
Regeringens mål är att halvera antalet sjukdagar mellan 2002 och 2008, samt minska antalet nya aktivitets- och sjukersättningar (tidigare förtidspension och sjukersättningar).
För att uppnå det föreslås bland annat anställningsstöd för att hjälpa långtidssjuka tillbaka till arbetet, detta ska omfatta i genomsnitt 3 000 personer.
- Det känns inte speciellt ambitiöst med tanke på antalet långtidssjukskrivna. Men det betyder mycket för varje individ, säger Gösta Karlsson.
Karensdagen ska gälla oavsett när sjukanmälan görs. Sjukpenningen till arbetslösa ska ändras från den 1 juli så att den inte överstiger arbetslöshetsersättningen. Sif, som förespråkar en inkomstbortfallsmodell, ser detta som en varningssignal.
- Effekten blir fler arbetslösa. Frågan är om regeringen håller på att lämna principen att kompensera inkomstbortfall för en om grundtrygghet, säger Gösta Karlsson.
Arbetsgivarnas ansvar för sjuklöneperioden förlängs från den 1 juli i år. TCO är kritisk mot konstruktionen av detta eftersom 10 procent som i dag täcks av kollektivavtalen fryser inne.
TCO betecknar vårbudgeten som en besparings- och inte en reformbudget, förslagen från trepartsamtalen har inte gett resultat. Därför bör samtalen nu återupptas, menar TCO och Sif instämmer.
Flera åtgärder skjuts till 2004. Dit hör ett system där arbetsgivare med låg sjukfrånvaro gynnas ekonomiskt.
- Det är olyckligt när talen är så höga för ohälsa och långtidssjukskrivningar. Ju förr åtgärder kan sättas in, desto bättre är det, säger Sifs andre vice ordförande Thord Wedin.
Samtidigt ska ökat ansvar läggas på individen för att sjukskrivningen bryts. Regeringen konstaterar att det är mycket sällan som en sjukskriven får sin ersättning indragen då den sjuke inte medverkat till rehabilitering.
- Jag har svårt att tro att en människa som är sjuk skulle vara negativ till rehabilitering, säger Thord Wedin.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.