- Som anställd har du 24 timmars tillgång till medicinsk rådgivning. Det är en väldig trygghet, säger Bertil Haglund, vd på NGS Group som äger och driver UniMed Care.
Sjuksköterskorna gör en första bedömning av sjukdomen, förhoppningsvis kan de ställa en diagnos. Företaget får veta att den anställde är sjuk, men full patientsekretess råder. Efter ett par dagar kan en sjuksköterska ringa upp den sjuke för att höra hur han eller hon mår, och om det finns något mer man kan göra.
Företagen hoppas få ned sjukskrivningarna på det här viset.
- Vi har inte gjort någon egen utvärdering, men företagen har gjort det, och den visar att de har sänkt sin sjukfrånvaro med 40-50 procent, säger Bertil Haglund.
Det händer också att sjuksköterskorna gör bedömningen att den som ringer inte har en godtagbar anledning att vara borta från jobbet.
- Vi har dokumenterade fall där vi inte har godkänt en sjukanmälan. Vi har ett fall där hunden var sjuk, och det kan inte räknas som grund för sjukskrivning. Men det är ytterst få gånger sådant händer.
Företagen som anlitar UniMed Care kan också begära att få statistik över de vanligaste besvären, i syfte att kunna jobba bättre förebyggande.
Lindab Ventilation i Båstad, med 260 anställda, har sedan den 1 mars i år anlitat UniMed Care. Sifklubben hade vissa förbehåll innan man gick med på det nya systemet.
- Dels ville vi ha garantier för att patientsäkerheten, vissa var oroliga för att företaget skulle få veta allt, som någon slags storebror. Dels ville vi inte ha statistik på för små grupper. Om det är en grupp på fyra fem stycken är det lätt att se vem som varit sjuk och i vad, säger Pontus Andersson, Sifklubbens ordförande.
Hittills är de anställda nöjda.
- Jag har bara fått positiv feedback från dem som sjukanmält sig. Man tycker att det är bra att ha tillgång till upplysning dygnet runt. Man har kunnat ringa dit när man har haft sjuka barn.
Exempel på andra företag som anlitar UniMed Care är Frigoscandia Distribution AB och Bilprovningen.
LINDA SVENSSON