Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

7 000 tvingas lämna Ericsson

Ericsson aviserar ett nytt sparpaket och att antalet anställda ska minskas till cirka 47 000 nästa år. Hur nerdragningarna ska ske är ännu oklart. - Varje kvartal är oerhört tufft för personalen eftersom de aldrig får se något positivt, säger Christer Eriksson, ordförande för Sifs koncernfack.
Publicerad
Enligt årets första kvartalsrapport var antalet anställda den sista mars cirka 61 000. Under året ska de minska till 52 000. Utöver de neddragningar som redan pågår innebär det att ytterligare 7 000 tvingas lämna Ericsson för att antalet anställda ska reduceras till 47 000.
- Vi vet inte vad som finns bakom siffrorna. Men verksamheten genomlyses kontinuerligt. Med stora neddragningar blir inte organisationen optimal, därför pågår hela tiden omorganisationer och justeringar där nya lösningar hittas, säger Christer Eriksson som inte utesluter att nya större varsel väntar.
För att syna konsekvenserna av neddragningarna pågår arbetsmiljökartläggningar.
- Det här ger fler infallsvinklar när man bedömer åtgärderna. Att sätta likhetstecken mellan pengar och personer är inte enda lösningen, säger Christer Eriksson.
Återkommande neddragningar påverkar arbetsmiljön.
- Alla måste få känna att de jobbar mot ett gemensamt mål och får en personlig utveckling som bidrar till företagets uppgång. Det är viktigt med öppenhet, att man vet vilken framtid produkten har och ser en helhetsbild, poängterar Christer Eriksson.
Kvartalsrapporten visar en svag start på året och prognosen skrivs ner.
-Investeringar måste ta fart. Men licenskostnaderna för 3G på 120 miljarder euro stoppade hela telekombranschen och skjuter fram tidpunkten för att marknaden ska ta fart.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.